Hírek

Szenttamás.rs

 

Amatőr Képzőművészeti Szemlét tartottak Szenttamáson

 

A szenttamási Kultúrotthon már évek óta otthont ad a festőművészek zónaversenyének. Az idén az intézmény galériájában október 16-án nyílt meg a Vajdasági Amatőr Képzőművészek Tárlata. Mile Ignjatović, újvidéki művészettörténész elmondta, a Szenttamásról, Belcsényből, Bácspetrőcről, Verbászról, Bácspalánkáról, Bácsról, és Temerinből érkezett több mint 100 munka közül 21 olyan alkotást emeltek ki, amelyek továbbjuttottak a tartományi kiállításra, amit idén Bácspalánkán tartanak: − Több éve folyamatosan kísérem az itthoni amatőr művészek munkáját, és nyugodtan elmondhatom, hogy az amatőrizmus az utóbi 20 évben polgári státust nyert, bár még mindig vannak olyan művészeti körök, ahol az amatőr munkákat semmibeveszik, lebecsülik. Nem osztozok ezzel a véleménnyel, szerintem az amatőrizmust csupán egy vékonyka vonal választja el az amatőr művészettől. A választás során szem előtt tartottam/tartottuk az (is), hogy több témakörből és különböző tehnikákkal készült művek jussanak tovább. A kiállított munkák kivétel nélkül jók, megütik a mércét, emiatt nehéz volt dönteni – mutatott rá Mile Ignjatović.

Savo Mučibabić, a Vajdasági Amatőrök Szövetségének titkára elmondta, a COVID 19 járvány miatt jócskán visszaesett a benevezett munkák száma, viszont a minőség megmaradt, s emiatt igen nehéz volt értékelni az alkotásokat, és kiválasztani a legjobbakat: − Nagyon jó lenne, ha volna egy olyan kiállítóterem, ahol az összes művész egyévi munkáját láthatná a közönség. Szerintem ez lenne a világ legnagyobb kiállítása, de sajnos, nem kivitelezhető. Az értékelés egyfajta kényszerként is értelmezhető, és mindig egyéni véleményt képvisel. Ahhoz viszont semmmi kétség sem fér, hogy az alkotók idén is rengeteget dolgoztak, remek munkák születtek, és nagyszerű kiállításunk van – mondta Mučibabić. A Vajdasági Amatőr Művészek Szemléjére idén két szenttamási művész, Vojislav Milošev fafaragó, és Kiss Eszter quilling technikával készült alkotása jutott tovább.

Kiss Eszer elmondta, nagyon régóta foglalkozik ezzel a különös technikával, teljesen leköti, olyannyira, hogy néha a késő éjszakai órákig dolgozik egy-egy alkotással: − A quilling technika lényegében az egész keskeny (1,5, 3, 4 és 8 mm-es), színes papírszalagokból, különböző fogásokkal feltekert mintákat (ezeket „élére állítva” felragasztva) ill. az ezekből készült tárgyakat jelenti. A munka abból áll, hogy kis tűre fűzve a papírszálból karikákat tekerünk, amit azután különböző alakra nyomkodunk, illetve formálunk. Többféleképpen lehet őket csoportosítani, mint pl. szoros, nyitott, zárt, de akár négyszügletű vagy ellipszis alakú is. A felsodort alakú mintát papírragasztóval egy előre elkészített kartonra ragasztjuk. Ez a munkám például 4 mm papírból úgy készült, hogy előre elkészítettem (felsodortam) a kis elemeket, és utána sorbarakva ragasztottam fel őket. Amikor egy része elkészült, újra az elemeket csináltam, tehát szakaszokban ment az egész, amíg az alkotás teljesen el nem készült. 4-5 évvel ezelőtt egyszer már jártam ezen a szemlén, és akkor is továbbjutottam – mondta a szenttamási művész. 

Paraczky László

szenttamas.rs