Hírek

Szenttamás.rs

 

Kihozták a tehetséget magukból

Nem egyszerűek a szenttamási amatőr képzőművészek alkotásai

A szenttamási Kultúrotthon galériájában a Festészet és rajzolás iskolája projektum keretében kedden Az én (mi) időnk a festészettel és rajzolással elnevezéssel kiállítás nyílt. Đorđe Ćorić rajztanár, a képzőművészeti iskola vezetője elmondta, a több hónapon át tartó műhelymunkába főleg azok kapcsolódtak be, akik a szabadidő-eltöltés mellett szerették volna megtanulni a különböző képzőművészeti technikákat, a művészeti ág alapjait és sajátosságait. Kiemelte, a gyerekek mellett fiatalok és felnőttek is jelentkeztek, a kiállításon pedig az eredmény, illetve a legsikeresebb alkotások láthatók.

A megnyitón Sonja Stojnović a Kultúrotthon igazgatója elmondta, a galériában folyó műhelymunka iránt már induláskor hatalmas volt az érdeklődés, így több csoportban és korosztályban kellett megszervezni és tartani az összejöveteleket, ugyanis senkit sem akartak elutasítani. Szavai szerint az elmúlt hónapok alatt történt összejövetelek lehetőséget biztosítottak a bizonyításra képzőművészet iránt komolyan érdeklődők és tehetségek számára.

̶ A gyerekek, fiatalok és felnőttek igényt tartottak az ilyen jellegű, tanulással egybekötött közös munkára, ezért döntöttünk úgy, hogy megtervezzük és megvalósítjuk a projektet. Minden jelentkezőnek lehetősége volt Đorđe Ćorić rajztanárral dolgozni, sokat tanulhattak, az eredményt pedig az előttünk álló két hétben mindenki megnézheti. A gondosan összeválogatott rajz- és festménykiállításon a közönség először láthatja egy helyen a fiatal tehetségek munkáit. Mindez arra ösztönöz bennünket, hogy ezt az iskolát a jövőben is megszervezzük, hogy még többen lehetőséget kapjanak a képzőművészeti alapok elsajátításához, a fiatal tehetségek pedig a bizonyításra, ezzel egyidejűleg pedig a bemutatkozásra – fogalmazott az igazgató.

A festészet és rajzolás iskolája projektum Đorđe Ćorić ötlete volt, aki rajztanárként segített mindazoknak, akik kedvelik a képzőművészetet, egyúttal pedig komoly felkészülést jelentett azoknak a fiataloknak, aki ezen a pályán szeretnének továbbtanulni. A mesterdiplomás tanár elmondta, a februártól május végéig tartó műhelymunkát követően a végzős nyolcadikosok közül Ana Stanojević és Janja Šarčev úgy döntött, hogy az újvidéki Bogdan Šuput Iparművészeti Iskolába iratkoznak, képzőművészeti szakra. Szerinte ez már magában nagy sikernek számít.

̶ A projektumban megfogalmazott program a résztvevők közötti kreatív energiák szintézisére, valamint az oktatási és ideológiai tapasztalatcserére irányult. Az említett két diáklány mellett főleg az 5 ̶ 7. osztályos diákok érdeklődését emelném ki, akik számára emeltszíntű oktatást szerveztünk, az idősebbek csoportját viszont a résztvevők életkora szerint kombináltuk, és a sokszínűség szinergiája vezetett a magas színvonalú kreatív megoldásokhoz. A legtöbb alkotás egyáltalán nem tűnik amatőr munkának – mondta a rajztanár.

Szavai szerint a rajztechnikával megvalósuló alkotások a rajztudomány alapjainak többrétegű kutatását tükrözik vissza a csendélet-beállítások elemzésén keresztül, a legtöbb a grafitceruzával készült rajz, de van tus- és tollrajz, továbbá festmény is. A legtöbb munka a szabadon választott, az egyedi szemléletű „belső” világot tárja a látogató elé, vagyis az alkotásokkal a szerzők a saját világukat, gondolatmenetüket fejezik ki, ami mindenképpen eredménynek számít.


 

Paraczky László

szenttamas.rs