Hírek

Szenttamás.rs

 

A szoros barátság a Földet is megmozgatja

Negyvenkilenc gyerek alkotásából szerveztek kiállítást a szenttamási Kultúrotthonban

 

A szenttamási Kultúrotthon és Đorđe Ćorić képzőművész-mesterhallgató közös A barátság mozgatja a Földet elnevezésű projektuma idén augusztusban valósult meg. Az intézmény udvarában szervezett egyhetes, és sikeresnek mondható képzőművészeti műhelymunkán a 7-14 éves diákok vettek részt, a fő cél pedig a gyermekek kreativitásának, szabad alkotókészségének támogatása, ezáltal pedig érdeklődési területük közvetlen úton történő bemutatása volt. Az elkészült rajzokból az intézményben kiállítás nyílt.

Megtiszteltetés számomra, hogy résztvevője lehettem a második éve szervezett projektumnak, amelyet a Kultúrotthon mellett az önkormányzat is felkarolt. Szorgalmasan dolgoztunk a mintegy 49 gyerekekkel, akik szerintem „nagyot“ alkottak, hiszen minden egyes munka, elképzelés kiválóan sikerült, jómagam is sokat tanultam tőlük. A barátság mozgatja a Földet projektum teljesen világos és egyúttal optimista üzenetet továbbít: Nagyon rossz év van mögöttünk, és nem szeretnénk, hogy megismétlődjön! Kihívás volt számomra megismerni azt a világot, azokat az érzelmeket, amelyek a gyerekek munkáiból lejött, miközben a barátság fogalmát próbálták megörökíteni, rajzlapra vinni. Minden, amit hallottam és láttam, hatalmas meglepetésnek számít. Sokat beszélgettünk az őszinte barátságról, amit fogalomként és tapasztalatból is nagyon jól ismernek. Szerintem hagyjuk a gyerekeket alkotni, biztosítsuk számukra az ehhez szükséges teret, ahol kifejezhetik a makulátlan életszemléletet, ami hosszú távon építő megoldásokban gondolkodik – mondta a kiállítás megnyitóján Đorđe Ćorić.

Sonja Stojnović, a Kultúrotthon megbízott igazgatója köszönetet mondott a gyerekeknek és a műhelymunka vezetőjének a szép kiállításért, ami a projektum megvalósulásaként jött létre:

− Tervben van, hogy az egyhetes műhelymunkát jövőre egy hónaposra bővítjük, hiszen az érdeklődés minden várakozást felülmúlt. A mindannyiunk számára ismert helyzet miatt idén kénytelenek voltunk kisebb csoportokban dolgozni, de bízunk abban, hogy a következő alkalomkor minden a régi kerékvágásban zajlik majd − fogalmazott az intézmény vezetője.

A kiállítás megnyitóján fellépett Veljko Golub fiatal énekes, valamint Kupcó Robertina, Milana Matić és Galina Jovčić táncos, akik a Szerbia európa ritmusában elnevezésű vetélkedőn Szenttamást képviselték, és első díjat hoztak haza.

 

Paraczky László

szenttamas.rs