Bejelentő

Szenttamás.rs

 

A halhatatlan ezred masírozása

Kiállítás a második világháborús orosz haditudósítók cikkjeiből és fotóiból

A szenttamási Kultúrotthon galériájában tegnap megnyílt A halhatatlan ezred masírozása elnevezésű dokumentum- kiállítás, amelynek keretében az érdeklődők 35 tablón bemutatott dokumentumot és fotót láthatnak. A kiállítást a helyi Hrabri borci háborús veteránok egyesülete szervezte, és a második világháborúban részt vett leghíresebb szovjet írók és újságírók fasizmus elleni harcát mutatja be. A fényképeket és dokumentumokat a Belgrádban működő Orosz Ház Tudományos és Kulturális Központ felkérésére a szentpétervári F. Dosztojevszkij Irodalmi Emlékmúzeum biztosította.

Petar Kočić újságíró, a rendezvény koordinátora elmondta, az orosz írók és újságírók 77 évvel a második világháború után újra létrehoztak egy egyesületet, amelynek fő célja feltárni és bemutatni a második világháború alatt tevékenykedő szakmabelieket, költőket, írókat, a kiállítás pedig munkájuk egy részét illusztrálja.

− Ez a kiállítás a leghíresebb szovjet és orosz írók és művészek honvédő háborúban való részvételét dokumentálja, és óvja a feledésbe merüléstől. Miután Hitler megtámadta a Szovjetuniót, nagyon sokan, köztük ismert közéleti személyek is, önkéntesen jelentkeztek a megszállók elleni harcra. Többen közülük magas iskolai végzettségű, tanult emberek voltak, akiknek a helye igazából az iskolákban, egyetemeken és más állami intézményeknél kellett volna hogy legyen, többen azonban inkább az önkéntességet és a harcot választották. Az úgynevezett irodalmi század valamivel több mint száz írót és költőt számlált, az osztag pedig a Moszkva ellen irányuló támadás megakadályozásának egyik pillérét képezte, így a hazájukat védők közül a legtöbben elestek. A túlélők később másik alakulatoknál harcoltak, és főleg haditudósítók voltak. Így lettek költőkből és írókból idővel újságírók, akik egyenesen a frontról küldték a legfrisebb információkat és fényképeket az akkor megjelenő lapok számára – magyarázta Petar Kočić.

A kiállítás ennek a munkának egy részletét mutatja be, a legtöbb cikket pedig a helyszínen készült fotóval illusztrálták.
Paraczky László

szenttamas.rs