Hírek

Szenttamás.rs

 

Szobor és festménykiállítás nyílt

A szenttamási Kultúrotthonban hétfőn megnyílt az adai Nikola Dragin első önálló szobor és festménykiállítása.

− Nagy megtiszteltetés intézményünk számára, hogy a fiatal művész éppen az itteni galériában mutatja be első önálló kiállítását. Igyekszünk mindig nyitottak lenni a fiatal tehetségek, a művészettel foglalkozó emberek felé, és ők is elismerik intézményünket, mint olyan helyet, ahol bemutathatják munkáikat – mondta Dejan Korceba, a Kultúrotthon igazgatója.

− Első kiállításomra összegyűjtöttem azokat az alkotásokat, amelyek egyetemi éveim alatt és utána készültek. A kiállított munkákat a sokszínűség jellemzi, és szerintem a közönség számára érdekes lesz egy helyen látni a fesményeket és a szobrokat, ugyanis a két irányzat teljesen más világot képvisel. A szobrok többsége gipszből és agyagból készült, de van közöttük bronzból készült is, néhány közülük valós dolgot ábrázol, de olyanok, amelyek a képzelet szüleményei, viszont az első pillantásra egyértelmű, hogy mit ábrázolnak. Ezek mellett néhány absztrakt alkotás is megtekinthető.

A motivációt nálam különböző dolgok határozzák meg, általában sok minden inspirál. Az egyik legjelentősebb alkotásom Adán az I. helyi közösség épülete előtt áll, bronzból készült szoborról van szó, amely a Tiszát és a benne lévő halakat ábrázolja, amelyeket lassan a kihalás veszélye fenyeget, ezért amennyire csak tudjuk, jó lenne megőrizni és megvédeni őket. A szobor részét képező harcsa, kecsege és ponty az a három halfajta, amelyek a leginkább jellemzőek a folyóra. Ezek a halfajták ábrázolják legjobban és leghatásosabban a Tiszát, ezért választottam éppen ezeket a halakat – mondta Nikola Dragin.

Hozzátette, a festészetben leginkább olyan színeket alkalmaz, amelyek visszatükrözik az adott pillanat érzelmi világát.

A kiállítás március 26-ig tekinthető meg.

 

 

Szöveg és fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső