Hírek

Szenttamás.rs

 

Lenka és Laza – a felejthetetlen pár

Lenka és Laza – a felejthetetlen pár elnevezéssel tegnap este a szenttamási Kultúrotthon galériájában tribünt tartottak, amely keretében dr.Vladimir Barović történész, az Újvidéki Bölcsészettudományi Kar tanára Laza Kostić szerb költő életéről és munkásságáról, valamint Lenka családjáról, a Dunđerskiakról tartott előadást.

− Amikor Lenka és Laza szerelméről beszélünk, szinte azonnal minden idők legszebb szerelmes versére tereljük a szót, és sokszor elkerüli figyelmünket a Dunđerski család története, ami nem csupán azért fontos, mert Lenka is itt nőtt fel, hanem azért, mert a Dunđerski család jelentős mértékben hozzájárult az itteni kultúrához, történelemhez és a gazdasági fejlődéshez. Ezért amikor ezekről az emberekről beszélünk, azt különös tisztelettel kell tenni – fogalmazott Barović.

Elmesélte, hogy a Dunđerski családról gyermekkorában hallott először, amikor családjával Turián egy olyan tanyán járt, amely korábban a Dunđerskiak tulajdonában volt. Később a család egyik leszármazottjával, dr. Svetozar Dunđerskival nagyon jó barátai kapcsolatba került. Az egyetemen dr. Aleksandar Kasaš, történész, tudós volt a mentora, aki ugyancsak sokat foglalkozott a szenttamási család történetével. Korábbi munkahelyén, a Vajdasági Rádió és Televízióban ismerte meg Nikola Tanurdžićot, aki ugyancsak a Dunđerski család egyik leszármazottja. Mindannyian közvetlen hatással voltak arra, hogy komolyabban is elkezdjen foglalkozni e szerb család történetével.

A tribün folytatásában Lenka Dunđerski és Laza Kostić kapcsolatáról volt szó, és eddig még nem ismert részletek kerültek nyilvánosságra. Talán ezek a részletek voltak a legérdekesebbek, mert betekintést engednek egy rég letűnt világban élt emberek életébe, az akkori szokásokba, persze teljesen más szemszögből.

  

Szöveg és fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs