Hírek

Szenttamás.rs

 

Kiállítás a nádaljai születésű Momčilo Tapavica életéről

A szenttamási Kultúrotthon szervezésében a Kulturális hagyományok napja elnevezésű rendezvénysorozat keretében nem mindennapi kiállítást nyílt az intézmény galériájában. A 22 kinagyított fénykép az 1872-ben Nádalján született Momčilo Tapavica életét és munkásságát mutatja be. A szerb nemzetiségű magyar sportoló az 1896-os athéni olimpiai játékokon bronzérmet szerzett teniszben.

A kiállítást a Kultúrotthon igazgatója, Sonja Stojnović nyitotta meg, őt követően az élsportoló életéről és munkásságáról a szenttamási születésű Jovica Tanurdžić újságíró, publicista és sportmenedzser, Momčilo Tapavica karakterének és munkásságának kiváló ismerője, valamint Rajko Karišić fotóművész beszélt, aki egyúttal a kiállítás anyagát is készítette. A projektum a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság támogatásával valósult meg. Rajko Karišić elmondta, Tapavica nemcsak sportolóként volt ismert, hanem építészként is.

− Gyönyörű történetet készítettünk Momčilo Tapavicáról, az egyetlen sportolóról és építészről, aki érmet szerzett a legelső olimpián. Az ötlet az volt, hogy születésnapját egy gyönyörű kiállítással ünnepeljük meg, amely nemcsak a sportban elért eredményeire emlékeztet, hanem az építészet területén elért sikerekre is, hiszen több jelentős épületet hagyott az utókorra. Szerintem utóbbinál elég csupán megemlíteni az újvidéki Matica srpska székházát, amely az ő tervei szerint épült – fogalmazott Karišić.

Momčilo Tapavica Nádalján született 1872-ben és 76 éves korában, 1949-ben hunyt el Pólában (Pula). Az általános iskolát Nádalján, a gimnáziumot pedig Újvidéken fejezte be. A Matica srpska ösztöndíjasaként 1891-ben Budapesten az Építészmérnöki Karon szerzett diplomát. Aktív sportolóként 13 sportolótársával képviselte az Osztrák−Magyar Monarchiát 1896-ban az első nyári olimpiai játékokon Athénban, ahol teniszben bronzérmet szerzett. Ugyanott kötöttfogású birkózásban a negyedik, súlyemelésben pedig a hatodik helyet szerezte meg. 1904-től az újvidéki Danubius Evezőklub tagja volt.

Építészként több, ma is jelentős épület tervezése fűződik nevéhez: 1903-ban részt vett az újvidéki orthodox székesegyház rekonstrukciós tervének kidolgozásában, az ő tervei alapján épült meg a montenegrói tengerparton (Herceg Noviban) a Boka Hotel, 1912-ben Újvidéken a Matica srpska székháza stb.

 

Paraczky László

szenttamas.rs