Hírek

Szenttamás.rs

 

Kultúra minden napra

 

A járványügyi helyzet miatt közel másfél évig csupán elvétve került megszervezésre egy-egy rendezvény a szenttamási Kultúrotthonban. Az enyhítéseknek köszönhetően a helyzet a jövő héttől változik, az intézményben dolgozók pedig próbálják behozni a lemaradást. Így június 14-től egymást követik a kulturális események.

Az intézmény galériájában június 14-én (hétfő) 19 órai kezdettel a rabrovói Žanka Stokić Polgárok Csoportja szervezésében megnyílik a Szerb színészet nagyjai elnevezésű kiállítás.

A Kučevo községhez tartozó, mintegy 1200 fős Rabrovo településen 2002 óta kerül megrendezésre a Žanka tiszteletére elnevezésű szemle. Žanka Stokić, egykori neves szerb színésznő ugyanis élete nagy részét ebben a faluban töltötte.

A Kultúrotthon udvarában június 15-én (kedd) 19 órai kezdettel bemutatásra kerül Zoran Knežev Tamburaške priče iz davnina című könyve. A kötetről az újvidéki Műemlékvédő Intézet igazgatója, Siniša Jokić, Zoran Bugarski Brica, az ugyancsak újvidéki Centar tamburaške kulture részleg vezetője, valamint a szerző, Zoran Knežev történész mond ismertetőt.

Az est zenei részében fellép Zoran Bugarski Brica tamburazenekara, és Milan Prunić – Duma, énekes.

Szerdán, jnúius 16-án ugyancsak a Kultúrotthon udvarában 19 órától bemutatják a Nas dvoje (Mi ketten) című kabarét.

A szerb nyelvű előadásban fellép Ana Radonjić (művésznevén Zoe Kida), énekes is.

Szellemes, szórakoztató és nagyon vonzó történet két nőről. Egyikük megszállottja saját karrierjének és az alteregójának, és hiányzik belőle a szeretet. Receptekkel, különböző tanácsokkal és a társadalomban elért sikerek új módszereivel bombázza a közönséget, míg a másik személy gyöngédebb és romantikus dalokkal „harcol” a szerelemért. A kabaré folyamán lassan kibontakozik a két teljesen ellentétes felfogású szereplő közös vonása.
A nádaljai iskola udvarában 2021. június 17-én (csütörtök) 17 órai kezdettel, majd ugyanezen a napon a szenttamási Kultúrotthon udvarában 19 órai kezdettel bemutatásra kerül a Lav i miš (Az oroszlán és az egér) című gyermekeknek szóló előadás.

A darab Aesopus meséje alapján készült, a szereplők Predrag Kolarević és Tanja Damjanovski. Minden rendezvény teljesen ingyenesen tekinthető meg.

Rossz idő esetén az udvarban bemutatásra kerülő műsoros esteket a Zsebszínházban tartják.

 

P. L.

szenttamas.rs