Hírek

Szenttamas.rs

 

Emléktábla a legszebb szerelmes vers szerzőinek

A szenttamási Kultúrotthon az idei évben 10. alkalommal állít emléket a szenttamási Lenka Dunđerskinak, aki megihlette a minden idők legszebb szerelmes versének, a Santa Maria Della Salutenak a szerzőjét. Az országos költészeti verseny döntőjére minden év novemberében kerül sor Szenttamáson, ezt megelőzően több ezer beküldött versből választják ki és díjazzák a legszebbet. Feltételként a szervezők csak azt szabták meg, hogy a versnek olyan kötetben kell megjelennie, amely új, azaz az elmúlt egy évben jelent meg. A tizedék évforduló alkalmából pénteken a Kultúrotthonban Slaviša Grujić, tartományi művelődési és tájékoztatási titkár és Elizabeta Mavrenski, az intézmény igazgatója egy emléktáblát leplezett le, az eddigi verseny győzteseinek névsorával.

Semmi szebb nincs annál, hogy egy olyan emléktábla előtt állunk, amely az ifjúkorról és a szerelemről szól. Szenttamás többek között arról vált híressé, hogy itt élt Lenka Dunđerski, a környék egyik legszebb és legszerelmesebb asszonya, akihez Laza Kostić költőnk akkoriban az egyik legszebb szerelmes versét írta. A Santa Maria della Salute azóta világhírű vers lett, a gyűrű pedig, amely zongorázás közben a szépséges hölgy ujján fénylik, a szerelmesek szimbólumává vált. Az egész dolog tehát arról szól, hogy egy helyen találkozik a költészet és a szerelem. A tartományi  művelődési és tájékoztatási titkárság az elmúlt években is támogatta a rendezvényt, és nagyon bízom benne, hogy ez az elkövetkező években is így marad – emelte ki az emléktábla előtt Slaviša Grujić

Elizabeta Mavrenski igazgatónő ugyancsak elégedettségét fejezte ki, hogy az országos szinten meghirdetett pályázatra minden évben több ezer vers érkezik, és hogy az intézmény bejáratánál található emlékműn ott áll az elmúlt évtized győztes költőinek névsora. Ugyanakkor köszönetet mondott Ivica Baček szobrásznak, aki erre az alkalomra elkészítette az emléktáblát.

          Az alkalmi ünnepségen Ivica Baček is felszólalt, és elmondta, kevés művésznek adott a lehetőség tartós emléket örökségül hagyni maga után: − Mávészként nagy megtiszteltetést jelentett az emléktábla elkészítése. Az érzést, amely annak idején ihlette Laza Kostić költőt, hogy megírja a verset Lenka Dunđerskinak, megpróbáltam belevinni a munkába. A szerelmet, a költészetet és természetesen azok nevét, akik folytatják ezt a szép hagyományt – emelte ki a művész.

A táblán Lenka Dunđerski arcképe mellett a következő tíz név található:

2006. év - Matija Bećković

2007. év - Vojislav Karanović

2008. év - Aleksandar Lukić

2009. év - Blagoja Svrkota

2010. év - Đorđe Nikolić

2011. év - Đorđe Kuburić

2012. év - Pero Zubac

2013. év - Saša Radojčić

2014. év - Blagoje Baković

2015. év - Tanja Kragujević

              A szenttamási Zsebszínházban csütörtökön este megnyílt háromnapos rendezvényen  fellépett a Med i žaoka társulat, továbbá a verbászi Alapfokú Zeneiskola szenttamási tagozatának diákjai, valamint községünk négy általános iskolájának diákjai, akik szerelmes verseket olvastak fel.

Táblaavatás a Kultúrotthonban 2015. november 13. képek

Táblaavatás a Kultúrotthonban 2015. november 13. képek

Táblaavatás a Kultúrotthonban 2015. november 13. képek

 

P. L. (Fotó: Goran D.)