Hírek

Szenttamas.rs

 

Világszínvonalú rendezvény Turián

729 kutyát neveztek be a II. CACIB Nemzetközi Kutyakiállításra

A Turija Kinológiai Egyesület szervezésében a sorrendben második CACIB Nemzetközi Kutyakiállítást rendezték meg szombaton a turiai Tatić-tanyán.

Zlatko Jojkić, a turiai ebtenyésztők elnöke elmondta, 2019-ig összesen 12 alkalommal szervezték meg a CAC kiállítást, amely Szerbiában az egyik legnagyobb kiállításnak számított, a jelenlegi CACIB pedig minden várakozást fölülmúlt.

− A helyi ebtenyésztők egyesületének ez a sorrendben 15. kiállítása, és hiszem azt, hogy az országban az egyik legnagyobb ilyen jellegű rendezvény, ugyanis több, mint 20 országból 729 kutyát neveztek be. A mai rendezvény keretében egyúttal három kutyafajta speciális kiállítását is megtartjuk, erre eddig 150−200 benevezés érkezett. Az eddigi kifogástalan munka és szervezés elismeréseként tavaly megkaptuk a nemzetközi kiállítás rendezésének státuszát, emellett megtartottuk a kiállítók nagy számát és a rendezvény színvonalát. El kell mondani azt is, hogy több nemzetköi kutyabíróval találkozhatnak az ebtenyésztők, akik Norvégiából, Portugáliából, Magyarországról, Dániából, Észak-Macedóniából stb. érkeztek – mondta a kiállítás fő szervezője.

A megnyitót követően Dr. Jakkel Tamás az FCI (Nemzetközi Kinológiai Szövetség ) elnöke lapunknak elmondta, tavaly bírált először a turiai kiállításon: − Jól éreztem magam, mert egy relaxált hangulatú kutyacentrikus rendezvény egy nagyon szép területen. Tavaly egy uszkár klubkiállításon is bíráltam, éjszakában nyúlóan nagyon lelkes és magas szakmai színvonalat képviselő közönség előtt, így amikor megkérdezték, hogy szeretnék-e visszajönni ide, azonnal igent mondtam. Ennek a régiónak egy rendkívül fontos kiállítása ez, hatalmas nemzetközi részvétellel. Az itt bemutatásra kerülő kutyáknak csak egy része, talán a fele helyi, a többi pedig a környező és távoli országokból érkező. Egy kifejezetten élénk nemzetközi szakmai rendezvény ez, ahol örömmel bírálok – mondta dr. Jakkel Tamás.

Az egyik, nevét nem vállaló újvidéki kutyatenyésztő szerint a kiállítás sikerének titka részben abban rejlik, hogy a turiai szervezők nagyon jó kapcsolatokat ápolnak a hazai ebtenyésztő egyesületekkel, a kiállítást több nyelven hirdetik, s mindez hozzájárult a rendezvény tömegességéhez és a színvonalas felhozatalhoz. Elmondta azt is, hogy Turiának van egy nagy előnye, mégpedig az, hogy világszínvonalú kinológusok vesznek részt a szervezésben, az egész csapat gazdag tapasztalatokkal rendelkezik.

 

 

Szöveg és fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs