Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Lapszemle Jó Pajtás,

2018.február 1.

 

Embertpróbáló feladat megtanulni, továbbadni, megőrizni az anyanyelvet, mégis ennek a témának a körbejárására vállalkozott több vajdasági diák. A felvidéki Palócz Társaság pályázata indította meg gondolataikat, s mint kiderült, igyekezetük nem volt hiábavaló. Azon túl, hogy a legtöbb pályamunkát épp Vajdaságból küldték, a díjak is zömmel ide kerültek. Gyermeklapunk betekintést nyújt ezekbe a díjazott dolgozatokba.

A Jó Pajtás eheti számában képes oldallal köszönti a város napját ünneplő Újvidéket, és a közelgő Téli Olimpiának helyszínt adó Dél-Koreát. Kíváncsian várjuk továbbá, előbújik-e február 2-án a medve. Addig is összegyűjtöttük a medve köré csoportosítható népi bölcsességeket, és emlékeztetünk arra is, hogy nem csak időjóslásra való ez a nap, hanem a vallási életben is rendkívül fontos szerepet tölt be.

Irodalmi rovatunkban az öt évvel ezelőtt elhunyt Janikovszky Éva „örökzöldjét”, a Kire ütött ez a gyerek? művét idézzük fel, mintegy emlékeztetve, hogy kamasznak lenni igazán megterhelő és bosszantó állapot.

Noha eddig a tél nemigen mutatta meg igazi arcát, mi mégis a növény- és állatvilág téli életének néztünk utána. Kerestük továbbá a választ arra, hogy voltak-e kiterjedt, pusztító földrengések a Kárpát-medencében, hogy néz ki az űrből a „Szahara szeme”, mi a különbség a zúzmara és a dér között, mit jelent a Full HD, mióta SMS-ezünk, ki volt a február végén esedékes Kovács Sztrikó Zoltán fizika-kémia diákverseny névadója, és sok minden más.

Meghirdettük első idei pályázatunkat, méghozzá a Mátyás király év jegyében, a részletek lapunkban olvashatók.

Megjelent a Mézeskalács februári száma is. A farsangi hangulatú kisújság sok jó történettel, rajzzal, öltettel szólítja meg a legkisebbeket.

 

Nagy Magdolna szerkesztő