Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Családi Kör (2018. január 11.)

A forrásértékű kutatások és a mosoly

A radioaktív villámhárítók leszerelésére nincs pénz a költségvetésben Újvidéken még mindig 60 radioaktív villámhárító van, ebből 12 lakóépület tetején, míg a többi ipari létesítményen található. Ennek ellenére a hatalmon levő képviselők leszavazták azt a kezdeményezést, hogy különítsenek el pénzt a leszerelésükre.

Egyenlők és egyenlőtlenek Tovább tart a létszámstop, a feszültségkeltés és a bizonytalanság a közszférában. Az egészségügytől az oktatásig. A közigazgatás különböző szintjein elvileg ugyan leépítések esedékesek, ellenben egyre nő az „érdemeik” ellenében munkahelyre ácsingózó „káderek” száma. – Beretka Ferenc írása.

A forrásértékű kutatások és a mosoly.

„Az eddig megszokott dolgainkon változtatni kell, mert aki mer változtatni, annak megvan az esélye, hogy kievickéljen ebből a globális zűrzavarból. Az anyagot és a pénzt tettük meg mindenhatónak, s ha ezen nem változtatunk, akkor világos, hová jut az emberiség.” – mondja Káich Katalin, aki pénteken ünnepli 75. születésnapját.

Akár utóhang is lehetne...

Karácsony előtt fejezte be egy börtönben levő vajdasági/délvidéki magyar fiatalember életéről szóló vallomásának közlését Balla Lajos, aki hozzáteszi, sajnos, az történt, amire számított.

Zenészek báloztak Szabadkán.

Mivel a pincérek és a zenészek a szilveszter estét nem a szeretteik körében, hanem munkával töltik, ez okot adott arra, hogy az év első péntekén szervezzenek egy mulatságot, ahol bepótolják ezt a „mulasztást”. Így kezdődött a zenészek és pincérek újévvárása, amelyet a későbbiekben zenészbál néven szerveztek meg. – Tóth Imre riportja.

Ekcéma – A modern kor rettegett bőrbetegsége.

Csecsemőknél még nem igazán ekcémáról beszélünk, hanem úgynevezett atópiás dermatitisről (szó szerint fordítva ,,furcsa bőrgyulladás”) , ami a későbbiekben – szerencsére ritkán – valóban továbbfejlődhet ekcémává. – Komenda Renáta védőnő írása.

A végtelen energiaforrás.

Amikor az ember elcsendesedik, akkor van arra lehetősége, hogy szembenézzen magával. Az egyik nagyon fontos dolog az életemben az volt, hogy úgy kell cselekednem mindennap, hogy amikor reggel belenézek a tükörbe, akkor ne kelljen szembeköpni magam. Vagyis, hogy kényelemből, gyávaságból, muszájból, vagy csak azért, hogy másnak tetszek, ne csináljak olyasmit, ami nem helyénvaló. – Tőke János vezércikke.

A LÉLEK EREJÉVEL: Békesség e háznak!

Vízkereszt – Jó alkalom lehet a házszentelés a család és a plébánia (valamelyik) papjának baráti találkozására. A pap ilyenkor más emberként, „emberként” is megmutatkozhat, és ő is közelről találkozhat egy keresztény család valóságával.

HINTASZÉK: Kinek mit hozott az öt százalékos nyugdíjemelés?!

CAMERA OBSCURA: Az olvasásról – Bence Erika jegyzete.

HÉTKÖZNAP(LÓ): Naná, hogy nem lesz változás! – Miskolczi József nagyon biztos abban, hogy minden marad a régiben.

VILÁG: Deportálás és bölcsőhalál.

TÁRCA: Koszovó, Makó, Jeruzsálem – Nagy Nándor jegyzete.

JEGYZET: Szerepünk a jövő alakításában – Wilhelm József írása.

IRODALOM: A. Nagy Gergely.

KÉPHISTÓRIÁK: Csillagidőben születettek.

VENDÉGSÉGBEN Nagybecskereken, Temerinben, Bajsán, Muzslyán, Királyhalmán.

AZ ORVOS VÁLASZOL: Napsütésre várva; Magas vérnyomás; Kör alakú pöttyök; Hányinger és vizelési panaszok; Piros szeméremtest.

SAJTÓTÖRTÉNET: Csapa, Gru-Gru és a többiek.

FESZTIVITRÁZS: Itt a farsang, áll a bál!

KONYHA: Farsang és nagymamáink klasszikusai.

HOROGRA AKADVA: Küszködök – Huzsvár József cikke.

SPORT: Balkáni rangadóval kezdődik… – Németh János írása.

Ezen kívül: kis és óriás keresztrejtvény, ötletsarok, sudoku, gyerekszoba, horoszkóp, apróhirdetések, viccek és tv-műsor.

A Családi Kör 2018. január 11-én megjelenő számának borítóján Tarkó János Jing és Jang című alkotása látható.