Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Lapszemle Jó Pajtás,

2018. január 25.

 

A farsangi mókás időszak hangulát Weöres Sándor verseivel idéztük meg az eheti Jó Pajtásban, noha igyekeztünk olyan kérdésekre is választ adni, mint milyen a világ farsang idején, hogyan készítsünk egyszerűen ötletes farsangi jelmezt, milyen télűző szokások maradtak fenn a régi, gazdag néphagyományból.

Irodalmi rovatunkban a 75 éve született Brasnyó István versvilágába kirándultunk. Nem csak a jubileum szolgáltatott erre okot, hanem Brasnyó sajátos gyerekkor-élménye, mely minden bizonnyal ismeretlen, sőt egzotikus a mai fiatal nemzedékek számára.

A Jó Pajtás kis tudósítóinak beszámolói is jelentős helyet kaptak a számban, ezekből értesülhetünk a téli szünidőben történtekről, mint amilyen a Bolyai zentai téli tábora, a muzlyai nyolcadikosok jótékonysági akciója, vagy a várható eseményekről, mint amilyen az áprilisban esedékes Pisa-felmérés, és a nyár eleji kisérettségi, melyhez beszerezhetőek a feladatgyűjtemények.

Eheti számunkból kiderül az is, mi a szuperhold, a kék Hold, vagy a vérhold, megmutatjuk milyen új állatfajokra bukkantak a kutatók a Föld különböző pontjain napjainkban is, felidézzük a hetvenöt évvel ezelőtti lövészárki tragédiát a Don-kanyarban, segítünk felfedezni önmagunk erősségeit, szólásmagyarázatokkal szolgálunk, és természetesen olvasóink kedvenc rovata, a Vihogi sem maradt el.

Felhívnám még a figyelmet, hogy Tigrislélek című novellaantológiánk, mely januárban a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat egyik díjazottja lett, szerkesztőségünkben is megrendelhető a 021/557-304-es telefonszámon.

 

Nagy Magdolna szerkesztő