Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Családi Kör

2020. október 15.

Ha feledni lehetne…

Németh Árpád az Újvidéki Televízióban volt kiváló szerkesztő-újságíró, majd több éven át a Duna TV-ben folytatta sikeres szakmai munkáját. A kettő között azonban volt egy különösen veszélyes időszaka, amelyet a boszniai hadszíntéren töltött. Az angliai Sky News, majd a CNN stábjában dolgozott. 1992 áprilisától 1995 nyaráig terepi producere, fordítója és mindenese volt előbb a brit hírtelevíziónak, majd utána, 1996-ban az amerikai csatornának. Az alábbi bejegyzését csupán a Facebook-oldalára szánta, de úgy gondoljuk, hogy sokkal több annál. Egy terhes történelmi időszak örökké élő emléke. Úgy leírva, ahogyan a tudósításokban nem olvashattuk.

Játék számokkal és emberekkel

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a hatalmon levők a saját pozícióik megerősítésére használják fel a koronavírust. Egyre több olyan döntés születik, amely egy korábbi határozatnak vagy rendelkezésnek a szöges ellentéte, és már a látszatra sem adnak, az sem érdekli őket, hogy ezáltal a polgárok egyre kisebb csoportjának egyre kisebb bizalmát is elveszítik. Tőke János vezércikke.

A beszédre hangolódva

Sutus Ágota 15 éve dolgozik logopédusként, munkája megköveteli, hogy folyamatosan feladatlapokat készítsen a gyermekeknek. Annak ellenére, hogy Magyarországon rengeteg fejlesztő logopédiai könyvet lehet már találni, a szakember azt állítja, legjobb, ha a feladatokat azokra a gyermekekre szabjuk, akikkel dolgozunk. Legújabb fejlesztő könyvének apropóján Vígi Zsoldos Zsaklina beszélgetett a szakemberrel.

Ki érti ezt!?

Hét évvel ezelőtt az akkori kormány nagy garral bejelentette, hogy megszünteti az azonos képzettséget követelő munkakört betöltők fizetése közötti különbséget, vagyis úgynevezett fizetési osztályokba sorolja a közszférában dolgozókat. Ez a megoldás nem új „találmány”, hiszen a második világháború után a kommunista rezsim – természetesen orosz mintára – már alkalmazta, de a későbbi, szocializmussá átalakult rendszerben az uralkodó nómenklatúra, különösen 1948, vagyis az után, amikor Tito összerúgta a port Sztálinnal, igyekezett még az árnyékát is kerülni a bolsevista gyakorlatnak. Both Mihály jegyzete.

Nyitottak az együttműködés új modelljeire

Dr. Andreja Savić professzort tavaly áprilisban választották meg a Köztársasági Nyugdíjas Szövetség elnökévé. A szakértői közvélemény hazai és nemzetközi szinten is a biztonságpolitika egyik vezető teoretikusának tartja. A szerbiai nyilvánosság számára a Biztonsági Információs Ügynökség (BIA) első igazgatójaként is ismert. Több mint 10 könyvet és monográfiát jelentetett meg. 2010 óta aktívan részt vesz a nyugdíjasok szakszervezetének munkájában. A hónap elején interjút adott a Függetlenség Szakszervezet portáljának. Takács Magda írása.

Utazásos megpróbáltatások a koronavírus idején

Kínában már javában tombolt a koronavírus-járvány, amikor Uroš Drapšinnak Sanghajban megszűnt a munkaviszonya. Ő már visszatért Szerbiába, amikor kiderült, hogy a barátnője Varsóban ragadt: akkor úgy döntött, nem hagyja egyedül, hanem együtt oldják meg a problémát. Ha tudták volna, hogy a helyzet ennyire komplikálttá válik, nem így döntöttek volna. Mina Delić interjúja a fiatal pár hányattatásairól.

Tessék, ezt írtuk alá Washingtonban!

Öreg napjaikra az emberek bekattannak, amikor hirtelen arról értesülnek, hogy létezik egy teljesen ismeretlen amerikai nagybácsikájuk, jelesül egy milliomos, aki a körülmények összejátszása folytán 108 éves korában elhunyt valahol Dixville Notch-ban, New Hampshire tagállamban, és a végrendeletében rájuk testálta a medencés házát, 250 millió dollárt, egy aranyozott Rolls- Royce-t, Frank Sinatra autogramjainak gyűjteményét és egy hat hónapos nőstény bivalyt gyémántnyaklánccal. Dragoljub Draža Petrović, a Danas napilap fő- és felelős szerkesztőjének jegyzete.

KÖZÉLET: Közeleg az „új világ”! – Balla Lajos jegyzete

TÖRTÉNELMI MOZAIK: Történelmi járványok és fölkavart politikai iszap – Wilhelm József írása

JEGYZET: Montenegró, Montenegró – Nagy Nándor jegyzete

A LÉLEK EREJÉVEL: Egy „normális” – Nike patikában eltemetett – fiatal boldoggá avatása – Dr. Harmath Károly atya írása

GURULUNK: A Mercedes meghódította Kínát, Kína pedig meghódítja a német autóipart? – Messmann István írása

SZÉLJEGYZETEK MINDENNAPJAINKRÓL: Szellemi élménygyűjtő felüdülések sorozata – Káich Katalin jegyzete

MA IS IDŐSZERŰ: Nem léphetünk ki a politikából, mert minden politika

Vendégségben Óbecsén, Bajmokon, Zomborban

IRODALOM – Lencsés Károly versei

KÉPHISTÓRIÁK: Az igazságtalan döntések nyomában

HOROGRA AKADVA: Emlékverseny – Huzsvár József cikke

SPORT: Felvillanások – Németh János írása

NEM A GÓLYA HOZZA: KismamafelkéSzülő Zentán

AZ ORVOS VÁLASZOL: Orvosi Nobel-díjat kaptak a hepatitis C-vírus felfedezői

ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK: Ezért fejlesszük a kézírásunkat!

KERT: A tavirózsa

ÖTLETSAROK: Rajzolj őszt!

KONYHA: Krumplis egytálételek

Ezen kívül kis- és óriásrejtvény, sudoku, sakkrovat, fejtörő, műveltségi teszt, sajtótörténeti feljegyzések, gyerekszoba, horoszkóp, apróhirdetések, társkereső, viccek és tévéműsor.

Borítónkon Révész Róbert fotója látható