Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Családi Kör

2020. október 29.

Továbbadnák a gerincességüket

Bácsgyulafalva, azaz Telecska alapításának 137., valamint a színjátszás kezdetének 100. évfordulóját ünnepelte nemrég a nyugat- bácskai település. A járvány miatt az idei ünnepség a szokásosnál sokkal visszafogottabb keretek között zajlott. A telecskai dombok legtetején, a templom udvarában lévő emlékhelyen tartották meg az alkalmi műsort. Tóth Imre képes riportja az eseményről.

Az imádságunkkal jelen lenni

Szöllősi Tibor atya nincs még fél éve sem plébánosi feladatkörben a temerini plébánián, de már úgy végzi a lelkipásztori feladatait, mintha évek óta itt szolgálna. Nem is csoda, hiszen Szungyi atya mellett már egy évet káplánként szolgálta ezt a közösséget és elmondása szerint nem csak megismerte, de meg is szerette őket. Vígi Zsoldos Zsaklina alkalmi interjúja a temerini plébánossal.

Volt egyszer egy Napló Kör

A vajdasági magyar közélet egyik fontos ellenzéki bástyája lett oda. Szerintem kár érte. Kár, mert nem ideológiai viták vagy kibékíthetetlen elvi-meggyőződésbeli különbségek vetettek véget a létének, hanem – ahogy ez általában lenni szokott – a hiúság, a bizalmatlanság és a személyi ellentétek. Pressburger Csaba jegyzete.

Egy családtag búcsút intett, egy új érkezett

Együtt volt a család, így futótűzként terjedt el a hír, hogy meglett az argentin rokon! Közben arról beszélgettünk, milyen furcsa az élet, hiszen éppen akkor, amikor egy családtagtól örökre búcsúzunk, a világ másik feléről egy régen várt rokon érkezik a családba. Bocsánatot kért a rokonaitól, hogy éppen most, egy családtag temetése idején toppant be váratlanul. Farkas Mónika riportja.

Vége

Igen, vége. Van az a közismert és gyakran idézett példa, mely szerint, ha egy békát beleteszünk egy fazék forró vízbe, azonnal kiugrik belőle, mert érzi a forróságot. De ha hideg vízbe tesszük, és aztán azt fokozatosan melegítjük, akkor a béka benne marad, mert a teste alkalmazkodik a külső hőmérséklethez. Így tulajdonképpen hagyja magát megfőni. Hát, így jártunk mi is. Velünk is pontosan ez történt. Már a júniusi parlamenti választások eredményeit látva jogosan merülhetett fel a kérdés: és hol van az ellenzék? Merthogy a parlamentben nincs. Csak haladók, szocialisták és kisebbségi listák (köztük a VMSZ), azaz az eddigi hatalom részesei. Kókai Péter vezércikke.

Családba zárva

A kisgyerekes szülők nagyon sebezhetők, ők azok, akiket a rendkívüli helyzetek talán a legsúlyosabban érintenek, mivel azokat a feladatokat, amelyeket az állam biztosít ilyen helyzetekben a szülőknek kell elvégezniük – állítja Lendák-Kabók Karolina genderkutató, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Szociális Munka Tanszékének egyetemi docense, akivel Vígi Zsoldos Zsaklina beszélgetett.

Éljen a nép egynegyede!

Ha mindent elhinnénk, amivel a politikusok etetnek bennünket, csodálatos világot látnánk magunk körül. Amíg a világ minden tájáról baljós hírek érkeznek a gazdaság nem túl lassú leépüléséről, nálunk – bizonyos felső körökben – tombolt a hurráoptimizmus. A világjárvány ellenére ugyanis öles léptekkel haladnak az újabb beruházások. Both Mihály jegyzete.

A csintalanul kunkorodó hajtincs

Ötven évvel ezelőtt, 1970. június 23-án hunyt el Budapesten Fekete István, a Kele, a Vuk, a Csí, a Tüskevár, a Téli berek, a Bogáncs, A koppányi aga testamentuma, a Köd, a Ballagó idő, a Gyeplő nélkül, a Kittenberger Kálmán élete és még sok-sok más népszerű regény szerzője. A jubileum alkalmából most vajdasági kapcsolatainak felidézésével tisztelgünk sorozatunkban az emléke előtt.

KÖZÉLET: Valóságunk! Minek nevezzelek? – Balla Lajos jegyzete

OKTATÁS: Egy képzés margójára – Beretka Ferenc jegyzete

HINTASZÉK: Külföldi munkavállalás és ápolási segély – Takács Magda írása

JEGYZET: Fel is út, le is út, vasút – Nagy Nándor jegyzete

A LÉLEK EREJÉVEL: Memento mori! – Dr. Harmath Károly atya írása

A HÓNAP KÖNYVE: Végopera kerek savakkal és telt ízzel – Barlog Károly írása

BETEGSÉGEM TÖRTÉNETE: Első „kirándulásom” Újvidékre – Juhász Denisz naplója

KÖNYVAJÁNLÓ: A nyomozás hivatalosan is megkezdődött – Grajlah Emma fordításában

Vendégségben Szabadkán és Óbecsén

ASZTALIZENE: A forradalom veszte – Radics Viktória jegyzete

IRODALOM – Márkus László versei

KÉPHISTÓRIÁK: Mi a különbség a hard disk és a winchester között?

HOROGRA AKADVA: A sarok – Huzsvár József cikke

SPORT: Európai rangadók – Németh János írása

NEM A GÓLYA HOZZA: Játszótér, amely erősíti a gyerekek immunrendszerét

AZ ORVOS VÁLASZOL: Szegedi kutatók a „szuperbaktériumok” ellen

ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK: A home office egyenes út a trombózis kialakulásához

KERT: A lenyűgöző tulipánfa

ÖTLETSAROK: Virágkompozíció fába ültetve

KONYHA: Sütőtök nem csak sütve

Ezen kívül kis- és óriásrejtvény, sudoku, sakkrovat, fejtörő, műveltségi teszt, sajtótörténeti feljegyzések, gyerekszoba, horoszkóp, apróhirdetések, társkereső, viccek és tévéműsor és rövidtávú időjárás-előrejelzés.

Borítónkon Szarka Zsófia fotója látható