Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Családi Kör

2020. október 8.

A vírus és a vajdasági magyar

Most már hónapok óta foglalkozunk rendszeresen lapunk hasábjain azzal, hogy a koronavírus, a járvány és az óvintézkedések hogyan befolyásolták az egyes foglalkozások, gazdasági ágazatok, társadalmi csoportok életét, mindennapjait, lehetőségeit. Megkérdeztük erről a tanárokat és diákokat, a turizmus területén dolgozókat, vendéglátósokat, fesztiválszervezőket, piacozókat, zenészeket, színészeket és színházakat, ingázókat és tartósan külföldön dolgozókat. Az persze nyilván nem egy nagy meglepetés, hogy mindegyikük életére kihatott ez a helyzet, és szinte mindegyikükre kivétel nélkül negatívan. Kókai Péter vezércikke.

„Nem volt még ennyire nehéz évünk”

A szabadkai bolhapiacon szinte csak árusokat látni, vásárlókat alig. Az árusok szerint ennek egyrészt a koronavírus-járvány, másrészt a pénztelenség az oka. Habár ugyanazokról a körülményekről a kereskedők különbözően vélekednek, abban mindegyikük egyetért, hogy a 2020-as az eddigi legnehezebb évük. Tóth Imre riportja a szabadkai bolhapiacról.

Kormány nélkül élni

Jó húsz éve már annak, hogy Dániában amolyan rögtönzött utcai körkérdéssel fordultunk – találomra – a járókelőkhöz: tudják-e, ki a dán miniszterelnök? Tízből kettő adott valamilyen választ, nyolc azt mondta, fogalma sincs, de nem is érdekli. A két válaszolni próbáló közül az egyik azt mondta, hogy „valamilyen postás a kormányfő”, a másik szerint pedig tán Rasmussen a neve. Meglepődtünk, de vendéglátóink felkészítettek bennünket a polgárok várható ilyen reagálására. Németh János jegyzete.

Egységgel és szolidaritással a közös célokért

A múlt csütörtökön, az idősek nemzetközi napján a Nyugdíjas Szakszervezetek Szövetsége közleményt adott ki, amelyben nem foglalkozott elemzéssel, és nem ábrázolta a helyzetet. Az elmúlt hónapokban és években ezt tette. Számos elemzés, kérés, per, panasz, sürgősség, tiltakozások és nyomások megszervezése mellett megoldásokat is kínált a problémák orvoslására. Az illetékes intézményektől nem kaptak pozitív válaszokat, legalábbis nem voltak olyan válaszok és hozzáállások, amelyek megfelelnének az idősebb polgároknak, és amelyek segítenék problémáik megoldását. Idézünk a közleményből: Maradtunk – megalázva és sértegetve! Takács Magda jegyzete.

Ünnepek, hétköznapok családtagok nélkül

1994 óta március 15-e a család nemzetközi napja. A sors fintora, hogy ebben az évben a koronavírus-járvány családokat tart egymástól távol éppen ettől a dátumtól kezdődően. Csupán egy véletlen egybeesés, de tény, hogy azóta a kivándorolt fiatalok vagy a külföldön tanuló diákok legtöbb esetben csak virtuális kapcsolatot tudtak létesíteni szeretteikkel a járványügyi helyzet miatt. Nagy Valentina írta meg, mit éreznek a családtagok ezekben a nehéz időkben. Vijatov Hagymás Júlia pszichológussal pedig Vígi Zsoldos Zsaklina beszélgetett.

A járvány, amely elvitte Kazinczyt

A 19. század második évtizedében egy új, világméretű járvány kelt életre, amely 1831-ben Magyarországon is pusztított, és amelyben az év augusztus 22-én Kazinczy Ferenc is elhunyt. A nép e betegséget mirigyként emlegette, az orvosok Indiai Cholera nevű ragályként jegyezték le a nevét. Súlyos fájdalom, hányás, hasmenés a kolera tipikus, egyben szörnyű tünetegyüttese. Wilhelm József történelmi mozaikjában von párhuzamot egykori és a mostani járvány között.

Rúzsa Magdi kalandos utazásai

„Lépesméz a reggeli vitaminbomba. Tegnap begyűjtöttem mindent télire. ;) Ti fogyasztatok elég mézet? Tökéletesen pótolja a cukrot és édesítőket főzéskor is. Ha például csak a reggeli kávédhoz a cukor helyett a mézet választod, már nagy lépést tettünk. Egészségesebb leszel és támogatod a magyar méhészeket is. Csak a magyar méz!!!!” A karantén ideje alatt az énekesnő, aki – mint kiderült róla – mézzel issza a kávét, megírta egy ifjúsági musical dalait, zenészkollégája, Szakos Krisztián pedig most dolgozik a hangszerelésen. Az énekesnő karanténban töltött napjairól a Visszaolvasó rovatunkból tudhatnak meg többet.

Güriznek és tűrnek

A hivatalos kimutatások szerint jelenleg 350 000 ember kénytelen megelégedni a havi nagyjából 30 000 dináros fizetéssel, de a szakszervezetek szerint akár félmillióra is tehető az érintettek száma. Sok intézmény ugyanis a legegyszerűbb munkák végzésére (takarítás stb.) egyáltalán nem alkalmaz embereket, hanem „kiszervezi” a feladatokat. Both Mihály jegyzete.

Kína: Volkswagennel a klímasemlegesség felé

A német Volkswagen autógyár már 1984 óta gyárt gépjárműveket Kínában, ahol az üzletét a Volkswagen Group China (VGC) vállalaton keresztül bonyolítja, amelynek 16 leányvállalata 30 gyárban évente átlagosan 4 millió gépjárművet és jelentős számú autóalkatrészt állít elő, majd pedig ad el: kizárólag a kínai piacon. A német konszern személygépkocsijainak negyven százaléka Kínában talál gazdára. Most azonban hatalmas váltásra készülnek. Hiszen – úgy tűnik – a jövő az elektromos autóké. Messmann István írása.

KÖZÉLET: Álom vagy transzcendentális élmény? – Balla Lajos jegyzete

JEGYZET: Áll az álarcosbál – Nagy Nándor jegyzete

A LÉLEK EREJÉVEL: A keresztény irodalomból tallóztuk – Dr. Harmath Károly atya írása

MA IS IDŐSZERŰ: „A politikusoknak minél kevesebb a mondanivalójuk, annál többet beszélnek”

Vendégségben Óbecsén, Szabadkán és Nyugat-Bácskában

IRODALOM – Czini Zoltán: Gyermekjáték leple alatt a gonoszság

KÉPHISTÓRIÁK: Mladen bácsi történetei

HOROGRA AKADVA: Tornai-tavi torna – Huzsvár József cikke

SPORT: Norvégia után Magyarország – Németh János írása

NEM A GÓLYA HOZZA: Évszázados dilemma: mi legyen a gyerekkel, amíg az anya dolgozik?

AZ ORVOS VÁLASZOL: A terhességi cukorbetegség kihat a gyermek egészségére is

ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK: Milliókon segíthetne az egydolláros hallókészülék

KERT: A vadkörte és a vadalma találkozása

ÖTLETSAROK: Gyerekjáték

KONYHA: Szőlő, az ősz kedvence

Ezen kívül kis- és óriásrejtvény, sudoku, sakkrovat, fejtörő, műveltségi teszt, sajtótörténeti feljegyzések, gyerekszoba, horoszkóp, apróhirdetések, társkereső, vajdasági magyar színházak októberi játékrendje, viccek és tévéműsor valamint a belső borítókon a Hajrá, Fradi című társasjáték.

Borítónkon Révész Róbert fotója látható