Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Családi Kör

2021. július 22.

Egy esetben piros lapot kapott a kormány

Sérült-e valamely alapvető emberi és alkotmányos jog a rendkívüli állapot idején? Egyáltalán alkotmányos volt-e annak kihirdetése? Sérült-e a nem Covid-betegek egészségügyi ellátásra való alapvető joga a járványhelyzet idején? Milyen ügyekben született különvélemény? A többi között ezeket a kérdéseket tette fel Kókai Péter Korhecz Tamásnak, a Szerbiai Alkotmánybíróság tagjának.

Ránk omló égbolt

Sokkoló képeket láthattunk az elmúlt napokban: a nyugat-európai áradások pusztítása, azok vehemenciája és kiterjedtsége hidegzuhanyként érte az európai hírfogyasztókat. Még ha nem is érintett olyan kiterjedt területet, a pár hete több falut romba döntő csehországi tornádó is óriási figyelmeztető jelzést küldött mindnyájunk számára: valami történik a Földünkkel – Vataščin Péter jegyzete.

Részecskeütköztetés, W-bozon és kvarkok

Valószínűleg kevesen értjük, hogy mivel is foglalkozik pontosan Bakos Evelin, aki a CERN kutatóintézetében a részecskeütköztetés egy szegmensét kutatja. Amikor középiskolásként megismertem, a szabadkai Diákotthon újságírószakkörébe járt, de népdalénekes is, és a Magyarság Háza számára most interaktív fizikaórát is tartott – Tómó Margaréta interjúja.

Csendes iratkozás

Idén szokatlan csöndben zajlott le a középiskolai iratkozás, pedig július első felében általában attól szokott visszhangozni a sajtó, hány tagozat maradt betöltetlen, hány középiskola került végveszélybe, mert elfogytak a diákok, hány tanár maradhat munka nélkül, mi lesz azokkal a tanulókkal, akik beiratkoztak ugyan, de nincs meg a tagozatnyitáshoz szükséges létszám stb. – Beretka Ferenc jegyzete.

Motorkerékpár-túrák

Palicsról a leggyönyörűbb helyszínekre Makra Kelemen Tímea férjével, Árpáddal tíz évvel ezelőtt kezdett motortúrákat szervezni. Megalapították közös vállalkozásukat, a MotoAvanturát, és motoros túrákat vezetnek Európában és évente egyszer Amerikába is. Nem mellékesen vajdasági szinten ők az elsők, akik ilyen túrákat szerveznek, de nem túlzás azt állítani, hogy egész Szerbia területén is – Nagy Valentina riportja.

Lottózgatunk, lottózgatunk?

A múlt héten is elhangzottak olyan mondatok a szerbiai vezetők részéről, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül. Vagy éppen olyanok, amelyek azt a hatást keltették, hogy szóhoz sem jutunk tőlük. A legérdekesebb gondolatok ezúttal magától az elnöktől, Aleksandar Vučićtól származnak, aki július 13-án kijelentette, tudja, hogy háromszáz euróból nem lehet megélni – ennyi lesz ígérete szerint a minimálbér 2022-ben, de feltette a kérdést, hogy 159-ből meg lehetett-e? Ennyi volt ugyanis a minimálbér – tíz évvel ezelőtt! – Tómó Margaréta vezércikke.

Így segítünk mi egymásnak

Közel 30 ezer tagot számlál az a kevesebb mint egy évvel ezelőtt létrehozott csoport, amely a legnépszerűbb közösségi oldalon azon igyekszik, hogy egyre több beteg embernek segítsen teljes értékű életet élni. A Vajdasági jótékonysági licit néven futó közösség tagjai azonban nemcsak az online térben végzik odaadással és szeretettel a tevékenységüket – Pósa Tamara interjúja.

Mártózzunk meg Bácskossuthfalván vagy Pacséron

Szinte mindenki szeret úszni vagy legalább megmártózni a vízben ebben a hőségben. Erre kiváló lehetőséget nyújt a bácskossuthfalvi Rekreációs Központ (Reki) és a Pacséri Gyógyfürdő. Mindkét helyen minden korosztály megtalálja a számára megfelelő szórakozást, valamint mind a két fürdő családbarát, mely egy igen fontos tényező a kis- és nagycsaládosok számára egyaránt – Nagy Valentina összeállítása.

NAGYVILÁG: A pegazus szárnyán

HINTASZÉK: A nyugdíjasok emberi jogainak védelméről – Takács Magda írása

KÖZÉLET: Egy kis uborkaszezoni rágódnivaló – Balla Lajos jegyzete

JEGYZET: A szegénység és a nagyravágyás ára – Both Mihály írása

JEGYZET: Tízmillió mobil – Nagy Nándor írása

A LÉLEK EREJÉVEL: „Én veletek vagyok mindennap” – Dr. Harmath Károly atya írása

TÖRTÉNELMI MOZAIK: Az önfegyelmezés és a hatékonyság – Wilhelm József írása

MÚLTIDÉZŐ: Szent István alapítása szerint – Dr. Orcsik Károly atya írása

MAGYAR SORSOK VAJDASÁGBAN: „Andruskó realizmusa a nagyközönséghez szól”

VENDÉGSÉGBEN: Nagybecskereken, Topolyán és Tiszakálmánfalván

ASZTALIZENE: Elkezdődött a jövő – Radics Viktória jegyzete

KÉPHISTÓRIÁK: Drága játék hülyegyerekeknek

IRODALOM: Garai Bálint versei

KÉPHISTÓRIÁK: Lakótelep vagy lakópark? – Szabó Palócz Attila írása

HOROGRA AKADVA: Horgász dámák – Huzsvár József jegyzete

NEM A GÓLYA HOZZA: Kártérítésre jogosultak a törvény miatt megkárosított gyermekes szülők

AZ ORVOS VÁLASZOL: WHO: Ne keverjük a különböző vakcinákat!

ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK: Hőségben összeomolhat a keringési rendszer alkohol hatására

SPORT: A járványos olimpia – Németh János jegyzete

KERT: A fák gyógyításáról – Randovics Lejla írása

ÖTLETSAROK: Üsse kő!

KONYHA: Zsenge karalábéból

Ezen kívül kis- és óriásrejtvény, sudoku, sakkrovat, fejtörő, műveltségi teszt, sajtótörténeti feljegyzések, gyerekszoba, horoszkóp, apróhirdetések, társkereső, viccek, tévéműsor várja az olvasókat.

Borítónkon Mina Delić fotója látható.