Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Családi Kör

2021. július 8.

Az anyagárak az egekben, mester nincs

Az elmúlt két-három hónapban az építőipari alapanyagok drasztikus áremelkedése tapasztalható, emiatt megugrott az új építésű lakások négyeztméterének ára is. Nem csak Szerbiára jellemző, sokkal inkább világpiaci jelenség ez, bár erre kétségtelenül ráerősített az energiaügyi minisztérium nyílászárók cseréjét célzó támogatási programja is – Vígi Zsoldos Zsaklina riportja.

Gyűlöletkeltés?!

Minden csoda három napig tart – ha pedig tovább, akkor az ingujjból, mint egy aduászt, elő lehet húzni „a kivétel erősíti a szabály”-t. A nyolcadikos magyar diákok záróvizsgájával kapcsolatban bizony szükségesnek mutatkozott a „csoda” hosszabbítása, mert az eseményt övező dolgok majdnem egy hétig elhúzódtak – Tőke János vezércikke.

Kisérettségi déjà vu bakikkal

Már korábban megfogadtam, hogy az általános iskolai záróvizsga körüli történésekről – hacsak lehet – egy szót sem írok többet, hiszen ami ott az elmúlt években, évtized(ek)ben történt, az lassan túlnövi a még épp ésszel felfogható és magyarázható dolgok határát. A valóság azonban olykor önmagát is képes felülmúlni. És ha kell, arcátlanul ismételni a végtelenségig – Beretka Ferenc írása.

A politikai szókincs

Egy ma is érvényes vicc szerint a politikus csak akkor hazudik, ha mozog a szája. Ezt a népi bölcsességet először még „a szocialista önigazgatású társadalom építése” idején hallottam, de lehet, hogy korábbi keletű. Politikai divatszók ugyanis szinte minden korban voltak, így a kommunista vezetők egyike-másika „dubiózus elemzést követelt” bizonyos kérdésben, mivel azt gondolta, hogy a szerb „duboka” (komoly, mély, alapos”) szó ugyanazt jelenti, nem pedig a „kétes, megbízhatatlan” megfelelője. Az idegen szavak téves használata aztán néha komikus helyzeteket teremtett, hiszen hallottuk pártgyűléseken a „spermanens akció” szóösszetételt is. Ezt is határozottan és erélyesen követelték az elvtársak – Németh János jegyzete.

Hol, mit, mennyiért?

Nincs is jobb annál, mint csobbanni egyet ebben a tikkasztó hőségben, ugye? A vajdaságiak jó része nyáron összeköti a kellemest a hasznossal, vagyis egy magyarországi bevásárlás után meglátogatja a határhoz közeli fürdők egyikét, ahol kellemesen kikapcsolódhat a család. Pósa Tamara annak járt utána, hogy mennyibe kerül egy ilyen pihenés.

A siker kulcsa: hazai gyártók minőségi termékei

A mai világban, amikor egyik vállalkozás, illetve üzlet kinyit, a másik meg éppen bezár, a használt ruhákat és a Távol-Keletről érkező ruhaneműket árusító boltok tömkelege között igen nagy teljesítmény, hogy egy hazai gyártók termékeit értékesítő butik három évtizede eredményesen dolgozik – Farkas Mónika interjúja.

A nő, aki a szívével masszíroz

Akármikor úgy érzem, hogy elfáradtam, és belefáradtam az éppen aktuális tennivalókba, nála kötök ki. A járvány ideje alatt viszont én is egy kicsit cserben hagytam, miközben ő soha senkit sem hagyott bajban. Zrínyi Bolvári Mária masszőr kezei a meghosszabbított szíve, mondja, s nem csak a testet, hanem a lelket is masszírozzák – Tómó Margaréta interjúja.

„Ha a külső körülményeket okoljuk, azzal csak elmenekülünk a felelősség elől”

A koronavírus-járvány kezdete óta a fiatalok és az idősek körében egyaránt nőtt azoknak a száma, akik szorongással vagy depresszióval küzdenek. Ha a páciensek időben fordulnak szakemberhez, van megoldás, hiszen pszichoterápiával és gyógyszeres kezeléssel ezek a betegségek gyógyíthatók. A lelki egészségünk fontosságáról és a járvány hatásáról dr. Sági Zoltán nyilatkozott Natalija Jakovljevićnek.

KÖZÉLET: A tejprémium zanzásításának kibontása – Balla Lajos jegyzete

HINTASZÉK: Az életnek nem szabad leállnia! – Takács Magda írása

NAGYVILÁG: A mosolykommandó és ami mögötte van

JEGYZET: Atombomba helyett szilvapálinka – Nagy Nándor írása

JEGYZET: A szava aranyat ér – Both Mihály jegyzete

A PEREMI FŐPÁSZTOR VALLOMÁSAI: Tette, amit a bánáti körülmények közepette lehetett – Szerdahelyi Csongor beszélgetése Huzsvár László (1931–2016) nyugalmazott nagybecskereki megyéspüspökkel 2012-ben

A LÉLEK EREJÉVEL: Regula nélkül nincs rend – Dr. Harmath Károly atya írása

TÖRTÉNELMI MOZAIK: A rablógazdálkodás története: Gyermekrabszolgaság a 21. században – Wilhelm József írása

IRODALOM – Czini Zoltán: Százötven éve született Marcel Proust

ASZTALIZENE: Totál szívás – Radics Viktória jegyzete

MAGYAR SORSOK VAJDASÁGBAN: A szív kicsi olimpiája

VENDÉGSÉGBEN Muzslyán

KÉPHISTÓRIÁK: A Sztüx-parti fák alatt – Szabó Palócz Attila írása

HOROGRA AKADVA: Majdnem 51 százalék – Huzsvár József jegyzete

GURULUNK: Hétfőtől új szabályok vonatkoznak a gépkocsik műszaki vizsgáján

NEM A GÓLYA HOZZA: Nyári gyermekbetegségek

AZ ORVOS VÁLASZOL: Öt gyógyszert is vizsgálnak, amellyel kezelni lehetne a koronavírusos betegeket

ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK: Méhcsípésre szódabikarbóna, szúnyog ellen ecet

SPORT: Sayonara, Tokió! – Németh János jegyzete

KÉPHISTÓRIÁK: Az ürescséplés módszertanáról

KERT: Légköri aszály – Randovics Lejla írása

ÖTLETSAROK: Jaj, úgy élvezem én a strandot…

KONYHA: Zöldséges nyári tészták

Ezen kívül kis- és óriásrejtvény, sudoku, sakkrovat, fejtörő, műveltségi teszt, sajtótörténeti feljegyzések, gyerekszoba, horoszkóp, apróhirdetések, társkereső, viccek és tévéműsor várja az olvasókat.

Borítónkon Mina Delić fotója látható.