Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Családi Kör

2021. június 3.

A hatalom öl és butít

A hatalom károsítja az agyat. Szebben fogalmazva: aki hatalmon van, annak deformálódik a személyisége. Csúnyábban fogalmazva: aki túl sokáig van hatalmon, az meghülyül. Nagy híve és támogatója vagyok ennek az elméletnek, mert személyes megfigyeléseim szerint ez egy olyan szabály, amely alól (szinte) nincs kivétel. És ezért persze nagyon örülök, ha kiderül, vannak olyan tudományos kísérletek és megállapítások, amelyek alátámasztják ezt az elméletet – amelyik ettől kezdve már nem is elmélet, hanem tudományos tény. Nem nagy utánajárással kiderül: vannak – Kókai Péter vezércikke.

A tett a lényeg

Ki Balla Lajos Laci? A Hódi Sándor féle Ki kicsoda című vajdasági magyar közéleti lexikonban Balla Lajos nevénél azt írja: tanár, politikus. Meg azt is, hogy volt napszámos, iskolaigazgató, tejgyári raktáros, szövetségi parlamenti képviselő, polgármester, publicista, kézilabdázó, edző… Vígi Zsoldos Zsaklina politikáról, háborúról, békéről és a sportról is beszélgetett Balla Lajos Lacival.

Vízen járók

El kellene döntenünk, hogy digitális analfabétákat vagy a modern világ kihívásaira válaszolni képes nemzedékeket szeretnénk-e nevelni, oktatni, kiművelni és útjukra bocsátani. A józan elme az utóbbit tartaná az egyetlen lehetséges és korszerű választásnak, mégsem az efféle meggondolások és törekvések határozzák meg oktatási stratégiáinkat, nevelési módszereinket – Bence Erika jegyzete.

A nyugdíj nem változik, az árak viszont emelkednek

A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint áprilisban a fogyasztási cikkek és szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest átlagosan 1,1 százalékkal, az előző év azonos hónapjához képest 2,8, míg 2020 decemberéhez képest átlagosan 2,6 százalékkal emelkedtek. A fogyasztói árak 2021 áprilisában az előző év azonos hónapjához képest pedig 2,8 százalékkal emelkedtek – Takács Magda írása.

Botránnyal induló választás (?)

Június 13-án választják meg a helyi közösség tanácsának új tagjait Bácskossuthfalván. A jelöltlista-állítást megelőző napon már az a hír járta a faluban, hogy egyesek (információink szerint a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott jelöltek) idő előtt megkapták a kitöltésre váró íveket, és összegyűjtötték a szükséges támogató aláírásokat az induláshoz – Tómó Margaréta riportja.

A klasszikustól a modernig

Vagány, fiatalos, trendi – ilyen az az új bútorüzlet, amely néhány napja nyitotta meg kapuit Magyarkanizsán. A szalon egy mesterdiplomával rendelkező közgazdász és egy szintén mesterdiplomás tanítónő keze munkája, ahol szép, színes, praktikus és nem utolsósorban kényelmes bútordarabokkal találkozhatunk. A fiatal vállalkozókkal Pósa Tamara beszélgetett.

„A jutalmazás hosszú távon kifizetődőbb lehet, mint a büntetés”

Szerbiában január 19-én kezdődött meg a tömeges oltás. Már a kezdeti fázisban sokat olvashattunk arról, hogy az országban kifejezetten jól halad az oltási kampány. Azonban egyre többen teszik fel a kérdést, hogy mi történik akkor, ha a vakcinára regisztrálók közül mindenki megkapja az oltóanyagot, az átoltottság viszont nem éri el a szükséges szintet – Kókai Csilla riportja.

Egy lépésre a harmincadiktól

Mint annyi minden másba, a Tini és ifjúsági énekes vetélkedő döntőjének megszervezésébe is beleszólt a járványhelyzet. Az eredetileg tavaly év novemberére tervezett eseményt május 29-én tartották meg Temerinben. Ezúttal a helyszín is változott, ugyanis az idén a sportcsarnok helyett a színházterem színpadán léptek fel a döntőbe jutott fiatal énekesek – Majoros Zsuzsanna képes beszámolója.

KÖZÉLET: Levezethető-e Trianonból az összetartozás? – Balla Lajos jegyzete

OKTATÁS: Bizalomhiányos tanévzáró – Beretka Ferenc jegyzete

KÖZÉLET: A tyúkszemen taposott ember

JEGYZET: Csalez, lopez – Both Mihály írása

JEGYZET: A fűkaszálás üzenete – Nagy Nándor írása

A PEREMI FŐPÁSZTOR VALLOMÁSAI: A Képes Biblia siker és csempészáru – Szerdahelyi Csongor beszélgetése Huzsvár László (1931–2016) nyugalmazott nagybecskereki megyéspüspökkel 2012-ben

A LÉLEK EREJÉVEL: „Győzzétek le az igazságtalan gazdasági és politikai struktúrákat” – Dr. Harmath Károly atya írása

TÖRTÉNELMI MOZAIK: Észak-Amerika kifosztása – Wilhelm József írása

IRODALOM – Gusztony Endre versei

MAGYAR SORSOK VAJDASÁGBAN – Benes László: Kananeusok

KÉPHISTÓRIÁK: Kétezer-negyvennyolc ember – Szabó Palócz Attila írása

HOROGRA AKADVA: Lapátolunk – Huzsvár József jegyzete

NEM A GÓLYA HOZZA: Kötelező védőoltások Szerbiában

AZ ORVOS VÁLASZOL: Megnőtt a mellrák műtétek száma Szerbiában

ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK: Csökkenti az elbutulás esélyét az egészséges életmód

SPORT: A labda meg a fej – Németh János jegyzete

KERT: Oltás élesben – Randovics Lejla írása

ÖTLETSAROK: Virág a tányéron

KONYHA: Tökből hús nélkül

Ezen kívül kis- és óriásrejtvény, sudoku, sakkrovat, fejtörő, műveltségi teszt, sajtótörténeti feljegyzések, gyerekszoba, horoszkóp, apróhirdetések, társkereső, viccek, tévéműsor a vajdasági magyar színházak júniusi játékrendje és kalandos társasjáték várja az olvasókat.

Borítónkon Révész Róbert fotója látható.