Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Családi Kör

2021. május 27.

„Csak az összefogásnak látom értelmét”

A beszélgetésünkkor derül ki, hogy ismét díjat kapott Tolnai Szabolcs filmrendező, méghozzá egy videóklipért egy nemzetközi megmérettetésen. Egy olyan videóért, amelyet passzióból készített, mert kihívásnak érezte. Nem volt rá pénz, csak ötlet és akarat. Szabolcs szerint annyira kevesen maradtunk, hogy még az ellenzékiségnek sincs értelme ebben a közösségben. Az interjút Tómó Margaréta készítette.

Miért nézem az Eurovíziót?

Itt az ideje, hogy magamnak is válaszoljak a címben feltett kérdésre, mert engem is érdekel. Hiszen szinte minden az ellen szól, hogy évről évre megnézzem az Eurovíziós Dalfesztivált, mégis ezt teszem, mióta az eszemet tudom, vagy talán még az „eszem tudása” előtt óta – Pressburger Csaba jegyzete.

Nagyobb baj, mint gondolnánk, ha nem olvasnak a gyerekeink

Nagy botrányt kavart Magyarországon irodalmi körökben a házi olvasmányok körüli véleményformálás. Ennek kapcsán merült fel a kérdés bennem, hogy vajon nálunk mi a helyzet a házi olvasmányokkal és egyáltalán a tizenéves korosztály olvasási szokásaival. Megdöbbentő dolgokat tudtam meg a tanítóktól, tanároktól – Tómó Margaréta riportja.

Csantavéren is van élet!

A csantavéri EcoKarma környezetvédő egyesület pár hónapja ténykedik, és próbálja szebbé tenni a falut és környékét. Készítettek egy kisfilmet is, amelyben a helyi lakosok, felnőttek és gyermekek nyilatkoznak arról, mit szeretnek a lakóhelyükben, hogyan látják Csantavért, mi a legégetőbb környezetvédelmi gond itt és hogyan lehetne azt megoldani – Vígi Zsoldos Zsaklina beszélgetett Cirok Norberttel.

A mi Titónk, a ti Titótok

Szerintem a történelem addig igaz, amíg történik. Mert később mindenki úgy magyarázza és idézi, ahogyan neki a legjobban megfelel. Legfrissebb példa lehetne az, hogy mondjuk, aki a Drina egyik partján néphős, a másik parton háborús bűnös. Aztán szinte öröm volt megfigyelni, miként reagálnak a polgárok Tito halálának évfordulóján – Nagy Nándor jegyzete.

A magyarországi vásárlókra várva

A szabadkai ócskapiac a térség egyik legnagyobb és legismertebb árupiaca. Az itt dolgozó árusok rendkívül nehéz helyzetbe kerültek a járvány miatt: nemcsak azzal kellett megbirkózniuk, hogy jóval kevesebb a vásárló, hanem valahogy túl kellett élniük azt az egy hónapos időszakot is, amikor a piacot teljesen bezárták – Natalija Jakovljević riportja.

Felszabadulunk?

Tudom, biztosan unja már az olvasó. Én is unom a „már több mint egy éve tart, még mindig nem tudni, mikor” mondattal kezdődő írásokat. Akármennyire unjuk viszont, mindannyiunkat foglalkoztat mindennap, hogy tudunk-e már végre majd tervezni anélkül, hogy az utolsó pillanatban át kelljen szervezni, le kelljen mondani, ne lehessen elmenni a koncertre, a nyaralásra vagy csak a szomszédba egy kávéra – Tómó Margaréta vezércikke.

„Isten nélkül nem ment volna”

Könyves Norbert neve – kis túlzással – fél évvel ezelőtt vált igazán ismertté a világ számára. A Zalaegerszegi TE támadója ősszel a magyar válogatott tagjaként Belgrádban Szerbia ellen a Nemzetek Ligája mérkőzésen megszerezte első gólját. A 31 éves futballista egyik legnagyobb álma ezzel vált valóra – Pósa Tamara interjúja.

KÖZÉLET: A jövő ajándékozásnak álcázott eltulajdonítása – Balla Lajos jegyzete

OKTATÁS: A kivétel nem jogbiztonság – Beretka Ferenc jegyzete

HINTASZÉK: Az életkorral növekszik a hátrányos megkülönböztetés – Takács Magda írása

KÖZÉLET: A bányászbéka üdvözletével

JEGYZET: Zuhanórepülés – Both Mihály jegyzete

A PEREMI FŐPÁSZTOR VALLOMÁSAI: „Országunkban a sajtó szabad!” – Indulhatott a Hitélet – Szerdahelyi Csongor beszélgetése Huzsvár László (1931–2016) nyugalmazott nagybecskereki megyéspüspökkel 2012-ben

A LÉLEK EREJÉVEL: Szent Ignác jubileumi éve kezdődött – Dr. Harmath Károly atya írása

TÖRTÉNELMI MOZAIK: A rablógazdálkodás története: a bálnavadászat – Wilhelm József írása

ASZTALIZENE: Ha kihűl az emlékezet – Radics Viktória jegyzete

IRODALOM: Rigó Tibor versei

SZÉLJEGYZETEK MINDENNAPJAINKRÓL: Mítoszteremtő képi világ a jelenkor színpadán – Káich Katalin jegyzete

MAGYAR SORSOK VAJDASÁGBAN – Benes László: Kananeusok

KÉPHISTÓRIÁK: Ősök a Bakony fővárosából – Szabó Palócz Attila írása

HOROGRA AKADVA: Zokniban dudálni – Huzsvár József jegyzete

NEM A GÓLYA HOZZA: Szoptatástámogatás a gyakorlatban

AZ ORVOS VÁLASZOL: Tréninggel a koronavírus-fertőzésben elvesztett szaglás visszaállításáért

ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK: Már egy kevés alkoholtól is butulunk

SPORT: Focibálok Belgrádban – Németh János jegyzete

KERT: Májusi eső – Randovics Lejla írása

ÖTLETSAROK: Mit rejt a fal?

KONYHA: Rakott tészták

Ezen kívül kis- és óriásrejtvény, sudoku, sakkrovat, fejtörő, műveltségi teszt, sajtótörténeti feljegyzések, gyerekszoba, horoszkóp, apróhirdetések, társkereső, viccek és tévéműsor várja az olvasókat.

Borítónkon Révész Róbert fotója látható.