Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Családi Kör

2022. november 24.

„Nincs is az embernek kedve már itt élni, értitek?”

Zsúfolásig megtelt a kultúrotthon november 17-én Horgoson, de nem ünnep volt az apropó. Sorban álltak az emberek, hogy bejuthassanak az épületbe, ez a kép fogadott bennünket, amikor azért mentünk a faluba, mert hét év után (!) falugyűlést tartott a helyi közösség vezetősége. Azt, hogy hét éven keresztül miért nem volt hasonló, nem tudni, de a polgárok csalódottsággal, keserűséggel tele érkeztek a találkozóra, amit elsősorban a falut érintő migránsválság miatt szerveztek meg, mert a helyzet már tarthatatlan, és mert nem történik előrelépés, megoldás nincs. – Tómó Margaréta riportja.

A gyerekek adnak szárnyakat

Nyitott ajtó mellett tartja az óráit, de egy pisszenés sem hallatszik a tanteremben. A tanár hangja is csak csendesen szűrődik ki. A diákok nem félik, hanem tisztelik a halk szavú magyartanárt, Józsa Zsuzsannát. A pedagógust nemcsak a tanulók, de a kollégák is szeretik – ők ajánlották őt az újságíró figyelmébe. – Fehér Rózsa riportja.

Mit ér a fiatal, ha falun él?

Rossz út, léleksimogató táj vezet Magyarcsernye felől Szentmihályra. Imádtam azt a kátyús utat, alig tudtam betelni a nyáj, gulya, esetleg az előttem haladó, legelőről eltévedt kisborjú látványával, a gazdag madárvilággal, közben megszülettek a gondolataim egy-egy magyarórához. – Szentmihályi fiatalokkal Kovács Kuszli Angéla beszélgetett.

„Boldog vagyok ezzel a társulattal”

Újabb sikert aratott Nikšićben az Újvidéki Színház Anna Karenina című előadása: a zsűri Fülöp Tímeának és Mészáros Árpádnak ítélte oda a legjobb színészi összjátékért járó Nagydíjat. A Pataki-gyűrű díjjal is kitüntetett újvidéki Mészáros Árpáddal szülővárosában, Óbecsén beszélgetett Fehér Rózsa.

Egypártrendszer

Igazat kell adnom Öreg Annának, a Szabad Polgárok Mozgalma parlamenti képviselőjének, aki gratulált a VMSZ-nek és a Magyar Összefogás listájának, amiért „történelmi győzelmet arattak a demokrácia felett”. Valóban – a nyilvánvaló irónián túl – ennél találóbban nehezen lehetne megfogalmazni azt, ami történt. – Kókai Péter vezércikke

Pártközösség

Újabb választás, újabb győzelem. Meglehetősen jó esély van rá, hogy ezentúl így számoljunk be minden egyes olyan voksolásról, amelyen a Vajdasági Magyar Szövetség is indul. Persze, csak amíg lesz elég szavazó ahhoz, hogy arra rá lehessen erőszakolni a győzelem kifejezést. – Vataščin Péter jegyzete.

JEGYZET: Harciasság vagy félelem? – Both Mihály írása

ELMÉLKEDÉSEK: Így emlékezzünk Darwinra! – Balla Lajos tárcája

OKTATÁS: Tanár alsóban, tanárnő a padlón – Beretka Ferenc jegyzete

HINTASZÉK: Svájci pluszmodell – Takács Magda írása a nyugdíjasokat érintő kérdésekről

NAGYVILÁG: A világ és annak a háborúja – Kocsányos Pálma jegyzete

A LÉLEK EREJÉVEL: A várakozás ideje – Harmath Károly OFM írása

RIPORT: Aki a méheket szereti, rossz ember nem lehet – Nagy Valentina moravicai riportja

TÖRTÉNELMI MOZAIK: Miként használják ki a tömegek sóvárgását? – Wilhelm József jegyzete

IRODALOM: Jézus kiküldi tanítványait – Vörös István verse

KÉPHISTÓRIÁK: Az érmek csillogása; Polgári Kártya ANDRUSKÓ KÁROLY METSZETEI: Könyvjegyek és más történetek – Szabó Palócz Attila írása

NEM A GÓLYA HOZZA: Mindig beteg a gyerek? Így előzzük meg!

EGÉSZSÉGÜNK: Legyünk résen a penésszel!

HOROGRA AKADVA: A Belugán is „vasaltam” – Huzsvár József cikke

SPORT: A sörtelen torna – Németh János kommentárja

KONYHA: Tarka- és fehérbabos ételek, piskótatekercsek

Ezen kívül kis- és óriásrejtvény, műveltségi teszt, fejtörő, sakkrovat, sudoku, gyerekszoba, horoszkóp, apróhirdetések, társkereső, viccek és tévéműsor várja az olvasókat.

Borítónkon Révész Róbert fotója látható