Hírek

Szenttamas.rs

 

Lenka hazatért

Új, életnagyságú szobrot lepleztek le Szenttamás központjában

A szenttamási városközpontban álló Szabadság szobor mellé szombaton egy újabb szobor került. A város így állít emléket Lenka Dunđerskinak, aki megihlette a minden idők legszebb szerelmes versének, a Santa Maria della Salutenak a szerzőjét, Laza Kostićot.

Helena Lenka Dunđerski a híres Lazar Dunđerski, földbirtokos és nagykereskedő, humanista, művészek, költők és írók mecénása, legfiatalabb lánya. 1870. november 21-én született Szenttamáson. Budapesten és Bécsben tanult, folyékonyan beszélt magyarul, franciául és németül, sokat olvasott, szépen énekelt és zongorázott. Gyakran járt koncertekre, színházba és sokat utazott. A magas, karcsú, barna hajú, kék szemű, kedves hölgy mindig elegánsan öltözött, nem volt büszke, és folyamatosan segítette a szegényeket és a rászorulókat. Rövid betegség után 1895. november 21-én, mindössze 25 évesen hunyt el. A szenttamási pravoszláv temetőben lévő családi kápolnában helyezték örök nyugalomra.

Lenka Dunđerski emlékére a Kultúrotthon 2006 óta minden évben meghirdeti a Lenka gyűrűje elnevezésű országos költészeti versenyt, amelynek döntőjére minden év novemberében kerül sor Szenttamáson, ezt megelőzően több ezer beküldött versből választják ki és díjazzák a legszebbet. Az idei Lenka gyűrűje egyhetes rendezvénysorozat keretében az intézmény a költők iránti különleges tisztelet jeléül kezdeményezte Lenka szobrának közvetlenül a Művelődési Ház leendő épülete előtti elhelyezését. A szobrot, amely a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárság és a szenttamási önkormányzat közös projektumaként készült, Dragana Milošević tartományi művelődési és tájékoztatási titkár és Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere leplezte le.

Dragana Milošević emlékeztette a jelenlévőket, hogy a Lenkának szentelt Santa Maria della Salute című vers minden idők legszebb költeménye.

− Tény, hogy a nők mindig is sok írót inspiráltak, emiatt különleges helyet foglalnak el az irodalomban. Lenka Dunđerski inspiráció volt Laza Kostić számára, majd a festők, most pedig a szobrászok számára is – emlékére egy gyönyörű emlékmű készült. Lenka Szenttamásra való visszatérése pedig része a 2006 óta megrendezésre kerülő Lenka gyűrűje rendezvénysorozatnak, amelyet titkárságunk is támogat – mondta Dragana Milošević. Kiemelte, az elmúlt időszakban több területen is kiváló együttműködést alakítottak ki a szenttamási önkormányzattal, amelyek közül az egyik legjelentősebb a Művelődési Ház felújítása.

Radivoj Debeljački felszólalásában rámutatott, hogy az emlékmű leleplezése egy újabb lépés a Lenka gyűrűje elnevezésű művelődési eseménysorozatnak és rávilágít a község gazdag kulturális örökségére:

− Rámutatunk arra, hogy a Dunđerski család fejlődése itt kezdődött, ezekről az utcákról, ezekről a terekről indult el a vajdasági civil kultúra felemelkedése, amelyre ma emlékezünk. Örülök annak, hogy Lenka újra itt van közöttünk, sétálhat a parkban és találkozhat a polgárokkal. A szobor a pravoszláv templom és a leendő kultúrház épülete között áll, azon a helyen, amely mindig is az övé volt. Részünkről ez egyúttal köszönet a Dunđerski családnak mindazért, amit tettek, ugyanakkor bocsánatkérés a velük szemben elkövetett igazságtalanságért – fogalmazott a szenttamási polgármester.

Az életnagyságú bronzból készült szobor elkészítése 2,5 millió dinárba került.

 



 

Szöveg és fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs