Művelődés

Szenttamas.rs

 

Srđan Malešević kapja idén a Lenkin prsten díjat

Srđan Malešević újvidéki költő kapja az idén a sorrendben 15-dik Lenkin prsten díjat, amelyet minden évben a legszebb szerb nyelvű szerelmes vers szerzőjének ítélnek oda. A dr. Zoran Đerić (elnök), dr. Dragana V. Todoreskov (tag) és Biljana Puškar (tag) összetételű zsűri 2021. november 15-én megtartott ülésén két igen és egy ellenszavazattal döntött, hogy a díjat az idén Srđan Malešević: Kad odeš című verse kapja.

A szenttamási Kultúrotthon így állít emléket a szenttamási Lenka Dunđerskinak, aki megihlette a minden idők legszebb szerelmes versének, a Santa Maria della Salutenak a szerzőjét. A Kultúrotthon 2006 óta minden év novemberében hirdeti meg a pályázatot. Feltételként megszabták, hogy a versnek olyan kötetben vagy folyóiratban kell kell megjelennie, amely új, azaz az elmúlt egy évben jelent meg. A Kad odeš című vers a podgoricai Dan napilapban jelent meg 2021.október 13-án.

Srđan Malešević Vukováron született 1971-ben. Első verseit 1992-ben jelentette meg, első verseskötete Pretponoćne i druge pesme címmel 1995-ben látta meg a napvilágot. Második versgyűjteménye, az Odlazak sa Itake 1999-ben, a harmadik pedig Odjek nad ravnicom cím alatt 2014-ben jelent meg. A költészet mellett prózaírással is foglalkozik. A Varoška kapija (Városkapu) című előadással újraindította a šidi Branislav Nušić amatőr színtársulatot. Verseit angol, német, orosz, macedón, ruszon és szlovák nyelvre is lefordították. A Vajdasági Írószövetség és a Szerbiai Írószövetség tagja, jelenleg a šidi Kulturális Központ igazgatója. 2016-ban irodalmi munkásságáért Apolló díjat kapott.

A "Kad odeš" című vers hagyományosnak nevezhető a szerelmi költészetben. A távozással (elhalálozás) a romantikus költők dalaira emlékeztet. A vers tartalma a szeretett nő (el)távozását fogalmazza meg, szomorúan, egyúttal kissé ironikusan.

A Lenkin prsten díj átadására november 19-én kerül sor Szenttamáson. P. L.


 

P. L.

szenttamas.rs