Művelődés

Szenttamas.rs

 

Szombaton adják át Lenka gyűrűjét

A díjazott költeményt Negybecskereken írták, Szenttamáson díjazták

Dragica Stojanović nagybecskereki költő Otkad te ne volim című verse kapta az idén a sorrendben 17-dik Lenkin prsten díjat, amelyet minden évben a legszebb szerb nyelvű szerelmes vers szerzőjének ítélnek oda. A vers a Gluvonema című könyvben jelent meg amelyet nagybecskereki Városi könyvtár adott ki 2022-ben. A dr. Zoran Đerić (elnök), dr. Dragana V. Todoreskov (tag) és Biljana Puškar (tag) összetételű zsűri úgy döntött, hogy a díjat az idén Dragica Stojanović említett verse kapja. A gyűrűből, emlékéremből, festményből és pénzjutalomból álló díjat a szenttamási Zsebszínházban sorra kerülő ünnepségen a költőnek a polgármester, Radivoj Debeljački és Dejan Korceba, a Kultúrotthon igazgatója adja át.

Az Otkad te ne volim című vers valójában ironikus megszólítás, ahol a narráció és a gondosan megválogatott leírások összefonódnak. Az egész vers egyébként felsorolás, ahol a jelen és a múlt kontrasztjában a költő egy szerelem történetét meséli el, hátulról indul, és egyes szám második személyében íródott: Rosszu beszélek rólad. Ez követően metaforák sorozata alakul ki, amelyek sikeresen kiváltják azokat a gyengéd érzelmeket, amelyeket a vers főhőse a megszólított iránt kifejt, mindezt azonban hirtelen egy ironikus távozás és egy elválás története váltja fel.

Dragica Stojanović Nagybecskereken született 1963-ban, és az első nő, aki a bánáti városban önálló könyvet adott ki. Eddigi versgyűjteményei: Teskoba, Kuhinjska kukavica, Razgovor sa Isidorom, Gladne ispovesti, Literarni sneg, Od(a)brane pesme, Ohrid, Posolica, továbbá Cepelin címmel megjelent egy novellagyűjteménye is. Versei és munkái több antológiában is megjelentek, több irodalmi elismerés és díj tulajdonosa. Verseit eddig magyar, román, angol és spanyol nyelvre is lefordították.

 

 

Szöveg: Paraczky László

Fotó: Aleksandar Šijačić, Aleksandar Berić

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs