Húsvéti szokások

Szenttamas.rs

 

Hideg vízzel és zeneszóval

Hangos zeneszóval vonultak kora reggel Szenttamás utcáin a locsolkodók

 

Húsvéthétfőn a szenttamási legények vidám élőzene mellett újra felelevenítették a húsvéti locsolkodás szokását.

A szokatlanul hideg idő miatt a fiúk a népviselet helyett inkább a vastagabb civil ruhát választották, és már kora reggel lovaskocsival és hangos zeneszóval járták a település utcáit, felkeresték a lányokat. A régi hagyományok megelevenítése és bemutatása nagyszerűre sikeredett, a pirostojás és a finom sütemény mellett pedig mindenütt jó hangulat várta a hideg csapvízzel, vödrökkel, kannákkal „felszerelt” locsolkodókat.

A locsolóversek a hagyomány része, ahogy a locsolkodás is. Természetesen az ilyenkor szokásos tréfás mondókák és versek sem maradtak el. Salamon Ákos, a csoport vezetője elmondta, pár nappal előbb a barátokkal megbeszélték, hogy lovaskocsit fogadnak, és azzal járják körül a már előre elkészített listán szereplő „lányos házakat”:

− Csapatunkban van egy harmonikás, szakszafonos, gitáros és tamburás. Egyelőre 15 lány neve szerepel a listán, ami útközben biztosan bővülni fog. A fő cél természetesen ennek a szép húsvéti hagyománynak az ápolása, ami egyúttal szórakozás mindannyiunk számára, hiszen jobban összerázódunk és bővül a társaság. Kizárólag csapvízzel locsolunk, ami kicsit hideg ugyan, de így az igazi – mondta mosolyogva Ákos.

 


 

P. L.

Fotó: B. A.

szenttamas.rs