Hírek

Szenttamas.rs

 

Jó hangulatban telt az ünnep

Horgászás, sütögetés, bográcsozás jellemezte Szenttamáson a szabadban majálisozók táborát

Az erős szél és a szemerkélő eső ellenére is sokan töltötték a május elsejét a szabadban Szenttamás községben. Legtöbben a Bácskai Nagy-csatorna és a Krivaja-parton, valamint a környékbeli tanyákon kapcsolódtak ki a munka ünnepén.

A meg-megerősödő szél miatt sokan lemondták a bográcsozást, helyette inkább rostélyoztak, továbbá nyárson sült a bárány és a malac. A kemping részekben és tanyákon a legtöbben már szombaton reggel sátrat bontottak és főztek, a többnapos pihenés hétfőn este ért véget.

Az Unčić-Kać városrészben a Bácskai Nagy-csatorna partján a fiatalok és a felnőttek külön sátortábort építettek maguknak, ahova közeli házakból áramot is biztosítottak, így a sütögetést hangos zene kísérte. A fiatalok főként kosárlabdáztak, a felnőttek inkább kártyáztak, sakkoztak.

A turiai Štrand is népszerű kirándulóhelynek számít, ahol a helyiek ezúttal is összefogással és közös szervezéssel biztosították a kirándulók számára a jó hangulatot és a harapnivalót. Két helyen állítottak fel rostélyt, ahol tetszés szerint mindenki megsüthette, amit magával hozott. A horgászás mellett a bátrabbak ingyenesen kajakozhattak is.

A Beljanska bara-i Természetpark bejáratánál lévő kempingben hat újvidéki család apraja és nagyja majálisozott. Kérésünkre Ljiljana Đ., az egyik anyuka és nagymama elmondta, már 7-8 éve folyamatosan ide menekülnek a nagyváros zajától:

− Szenttamási rokonok mutatták meg annakidején ezt a csodálatosan szép és csendes helyet a Beljanska bara és a Bácskai Nagy-csatorna között. Azóta megszülettek az unokák is. Öt autóval érkeztünk, szomszédok, barátok. Tömbházban lakunk, ezért a természetben való tartózkodás mindannyiunk számára sokat jelent. Horgászunk, sütögetünk, a gyerekek labdáznak, sokat sétálunk, senki sem zavar bennünket – mondta a heréskerti városrészből érkezett vendégek „csoportvezetője“.

A település keleti részén lévő tuki határban, a Krivaja partján található Bergel Endre hétvégi háza, amelynek udvara vasárnap ugyancsak megtelt vendégekkel:

− Amíg a felnőttek az ebédet készítették, a gyerekek többsége horgászott, labdázott, de akár a fára mászást is kipróbálhatták. A nyolc család és hét alsós gyerek hangulatát a rövid ideig tartó eső sem rontotta el – mondta Bergel Aranka, a községi képviselő-testület tagja.

Szenttamáson a devecseri határban található Barna T&L tanyán kétnapos majálisozás szerveztek. Barna Natália, a tanya egyik tulajdonosa elmondta, a sátortáborral, sütögetéssel és társalgással egybekötött pihenést többnapos, igen kemény előkészületi munka előzte meg.

− Egyfajta „edzésnek” beillő, reggeltől estig tartó munkával igyekeztünk minél kellemesebbé és kényelmesebbé tenni az épületet és a környéket. Ez alatt a helyiségek meszelését, felújítását, az udvar rendbetételét, ugyanakkor az itt lévő tárgyak és régi használati eszközök átfestése mellett a virágok ültetését, és a kisebb császárfa erdő ritkitását, metszését kell érteni. Összesen 12 család érkezett, rajtuk kívül rokonok, barátok és a szomszédságban majálisozók is meglátogattak bennünket. A két nap alatt rostélyost sütöttünk, bográcsost főztünk, a közelben lévő Krivaja folyón pedig kiváló hely horgászásra. Senki sem unatkozott, hiszen a jó zene mellett biztosítottunk társasjátékot, táncoltunk is, és jókat sétáltunk a környéken – sorolta Natália.

Elmondta azt is, hogy a tanya egész évben a pihenni vágyók rendelkezésére áll.

  

Paraczky László

szenttamas.rs