szenttamási temető

Hírek

Szenttamas.rs

 

Az ártatlan áldozatokra emlékeztek Szenttamáson

A szenttamási magyarság az előző évekhez hasonlóan az idén, november 2-án újra megemlékezett az 1944/45-ben meggyilkolt ártatlan magyar áldozatokról. Az első koszorúzásra délelőtt 10 órától Nádalján került sor az ottani ártatlan áldozatok keresztjénél. A kegyelet virágait Szabados Fodor Beáta és Kocsis Krisztián, a községi tanács képviselői helyezték el.

A szenttamási római katolikus temetőben a megemlékezést és koszorúzást 14 órakor tartották a bejáratnál lévő keresztnél, ahol 1996-ban emléktáblát helyeztek el az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett több száz magyar polgári áldozat emlékére.

Az egyházi szertartást és az alkalmi műsort követően az első koszorút Magyarország Belgrádi Főkonzulátusa képviseletében Szekér Klára I. osztályú titkár asszony és dr. Kaizinger Tibor a Szabadkai Főkonzulátus első beosztott konzulja helyezte el. A Magyar Nemzeti Tanács nevében Kozma Lívia és Munyin Szokola Erika a Magyar Összefogás lista jelöltjei koszorúztak. Az önkormányzat koszorúját Milena Alargić a helyi képviselő-testületének elnökasszonya és Zoran Dudvarski polgármester-segéd, a Vajdasági Magyar Szövetség koszorúját pedig Brasnyó Nándor, Szenttamás Községi Szervezetének elnöke és Szokola Lajos a VMSZ Nyugdíjas Fórum elnöke helyezte el.

A második koszorúzásra 14 óra 20 perckor került sor a második világháborúban Szenttamáson elesett és itt eltemetett, főleg bácskai településekről toborzott honvédek sírjánál.

 

 

Szöveg és fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs