Hírek

Szenttamas.rs

 

Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag…

A tavasz a márciusi ifjakra történő emlékezés időszaka

A nagy magyar költő versének idézetével a római katolikus templom udvarában álló Petőfi-mellszobornál emlékezett a szenttamási magyarság 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseire. Az első magyar vonatkozású szobor a magyarországi testvérváros, Orosháza önkormányzatának ajándéka, és 2022-ben avatták fel.

Az alkalmi műsor előtti igeliturgiát és a közös imát követően Szabadi Károly verbászi plébános elmondta, ezekben a napokban a szenttamásiak is megemlékeznek mindazokról a magyarokról, akik nemet mondtak a Habsburg-uralomnak és a forradalom alatt elestek.

‒ Elfoglalták a római katolikus templomot is. Nem rombolták le, de az oltárt és az orgonát szétverték, a padokat felgyújtották, szinte mindent megsemmisítettek. Nemcsak itt, hanem másutt is. Koszorút kapnak azok, akik szenvedtek, ez a tavasz is legyen az emlékezés időszaka a márciusi ifjakra és mindenkire, aki az életével fizetett a szabadságért! ‒ mondta Szabadi Károly.

A szabadságharc kitörésének évfordulójára rendezett emlékműsor koszorúzással zárult. A kegyelet virágait a Magyar Nemzeti Tanács nevében Munjin Szokola Erika, a tanács tagja helyezte el. Őt követően Brasnyó Nándor, a Vajdasági Magyar Szövetség szenttamási szervezetének elnöke, Kocsis Krisztián, a VMSZ I. helyi szervezetének elnöke és Szabados Fodor Beáta, a VMSZ II. helyi szervezetének elnöke koszorúzott. A Vajdasági Magyar Szövetség kishegyesi községi szervezete nevében Kerekes Zoltán, a Gion Nándor Emlékház nevében pedig Németh Dezső rótta le kegyeletét a Petőfi-mellszobornál

  

Forrás: Magyar Szó, Paraczky László

Fotó: Németh Dezső

Közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs