Mezőgazdaság

Szenttamas.rs

 

Szenttamási határszemle

A szenttamási határban november végére teljes egészében befejeződött az őszi kultúrák szedése és az őszi kalászosok vetése. A községi mezőgazdasági szakosztálytól kapott adatok szerint az idén a legnépszerűbb újra az ipari kukorica volt, amelyet összesen 12 233 hektárról takarítottak be. A birtokok esetében (17% nedvességtartalom mellett) az átlaghozam 8,5, míg a magángazdaságoknál 5,8 tonna körül alakult. Magkukoricát csak a birtokok földén vetettek, 800 hektárról szedték le a termést, az átlaghozam 2,4 tonna volt. Napraforgóból az előző évekhez képest az idén sokkal többet vetettek. A birtokok 1 090, a magángazdaságok pedig 470 hektárról takarították be ezt az ipari növényt. Az átlaghozam a napraforgó esetében 2,82,5 tonna körüli volt. Az előző évekhez képest a határban csaknem a felére csökkent a szójával bevetett terület. A birtokok 3 141, a magángazdák pedig 2 100 hektárról takarították be a termést, az átlaghozam itt 3,3 és 2,5 tonna körüli volt, ami a szakemberek szerint a szeszélyes időjárás ellenére jó termésnek mondható. Cukorrépából a szenttamási határban a tavasz folyamán 1 260 hektárt vetettek, a termést csaknek teljes egészében sikerült felszedni, viszont a répa elszállítása a felázott talaj miatt akadozik. Az édesgyökér esetében az átlaghozam 57,5 tonna körül alakult, ami ugyancsak átlagos hozamnak felel meg.

Az őszi kalászosokat illetően a határban befejeződött a vetés. Búzát a birtokok 2 530, a magángazdák pedig 2 070 hektáron vetettek, őszi árpából összesen 450, olajrepcéből pedig 130 hektáron került földbe a mag.

Az elmúlt hétvégén és a héten hullott kiadós csapadék miatt a szenttamási határban nem fejeződött be teljes egészében a téli mélyszántás. A mezőgazdasági szakosztály adatai szerint a birtokok eddig 9500, az egyéni termelők pedig 6500 hektárt szántottak fel, ami annyit jelent, hogy decemberben – ha az időjárás megengedi − még 4000 hektáron kell elvégezni ezt a munkát.

Paraczky László