Mezőgazdaság

Szenttamas.rs

 

Újra népszerű a búza Szenttamáson

Több év kihagyás után jelentősen emelkedett a kenyérgabonával bevetett parcellák száma

Lassan két évtizede nem tapasztalt érdeklődés volt az ősz folyamán a szenttamási gazdák körében a búza vetése iránt, közülük többen pedig először vetettek kenyérgabonát. A termelőkkel beszélgetve próbáltunk rájönni, hogy mivel magyarázható a búzával bevetett területek hirtelen növekedése.

Serfőző János gazda kérésünkre elmondta, minden évben volt egy kevés búzája, 1-2 hold, az ősszel viszont 20 holdon vetett.

− Huszonéve volt ekkora vetésterületen kenyérgabona, akkoriban kiábrándultam belőle, legfőképpen az ára és a rágcsálók elszaporodása miatt. Most kidobtam a szóját, helyette pár évig csak búza és kukorica lesz. A szójával sok gond volt, nagyon drága a permetszer, úgy gondoltam, megpróbálom újra a búzát. Ahhoz képest, hogy hetek óta nem volt igazi csapadék, a parcellák szépek. Fejtrágyázva nem lesz, mert nagyon drága a műtrágya. Értesülésem szerint az Urea kilogrammja 142 dinár, ezt az árat nem tudom megengedni magamnak. Az ősszel holdanként 200 kg alaptrágyát szórtunk a búza alá, tervben van a permetezés a betegségek és a gyomok ellen is, műtrágya helyett pedig levéltrágyát szórok rá – sorolta a szenttamási termelő.

A kérdésre, hogy a rágcsálók mekkora károkat okoztak, elmondta, hogy decemberben járta át először a parcellákat, és csupán egy egérlyukat talált. Szekrény Csaba szenttamási termelő legalább 10 éve nem vetett búzát, mert nem találta kifizetődőnek.

− Az idén 15 holdon van kenyérgabona, nem annyira az ár, inkább a vetésforgó miatt. Azt vettem észre ugyanis, hogy a több éve alkalmazott vegyszerek hatásfoka a kukoricánál és a szójánál is lecsökkent, a búzavetés viszont „hatásos” a gyomok ellen. Sajnos, oda jutottunk, hogy a külföldi magokkal jobb hozamok érhetők el, és ez a búzára is érvényes. Igaz, a föld erősebb agrotechnikát igényel, a megmunkálást és a műtrágyát illetően is, de ha kedvező az időjárás, meghozza a befektetett munkát – magyarázta Csaba.

Hozzátette, többször is megnézte a parcellákat, a búza szép ugyan, de a föld nagyon száraz, és szükség van/lenne kiadós csapadékra.

Paraczky László

szenttamas.rs