Mezőgazdaság

Szenttamas.rs

 

Kölcsönök gazdáknak

 

Szerbia Mezőgazdasági Minisztériuma és a Postatakarékbank új és kedvező hiteleket kínál a bejegyzett gazdaságoknak gépesítés, ültetési anyagok, műtrágya és minden más növénytermesztéshez vagy az állattenyésztéshez szükséges eszközök és anyag beszerzéséhez. Az új lehetőség esetében ezúttal alacsony kamattal, türelmi idővel és a törlesztés módjáról szóló megállapodással járó hitelekről van szó.

A szenttamási önkormányzatban úgy értékelték, hogy a folyamat kiváló lehetőséget ad a bejegyzett helyi, turiai és nádaljai mezőgazdasági termelők és gazdaságok számára, ezért minden segítséget megadnak a kölcsön iránt érdeklődő gazdaságoknak.

Az önkormányzat értesíti a gazdákat, hogy a szenttamási helyi közösségben a 021 730 133-as, Turián a 021 2237 016-os, Nádalján pedig a 021 2239 004-es telefonszámon jelentkezhetnek.

Az igénylés feltételei egyszerűek, minden bejegyzett gazdaság pályázhat, azzal a különbséggel, hogy a gazdálkodóknak nyújtott hitelek eltérő kamatozásúak. A bejegyzett gazdaságot üzemeltető nők, valamint a 40 év alatti férfiak esetében a kölcsönre évi 1 százalékos, a többiek esetében pedig évi 3 százalékos kamatot számolnak fel. Fontos megjegyezni, hogy a gazdálkodók 2 millió dinárig terjedő hiteléhez csak váltógarancia szükséges, az ennél nagyobb összegeknél (maximum 6 millió dinárig) pedig ingó vagy ingatlan zálogot kell biztosítani.

Traktor vagy egyéb értékes gép vásárlása esetén az önmagában garancia lehet. Ha az igénylő megkapja a hitelt, aminek alapfeltétele, hogy hitelképes legyen, a törlesztési terv 3−5 év, a törlesztőrészletek pedig lehetnek havi, negyedéves, félévi vagy éves részletek, az előre egyeztetett módon, türelmi idős lehetőséggel.

A minisztérium által támogatott gazdálkodói kölcsönök más előnyökkel is járnak, ezek egyike, hogy a hitelt igénylőnek nem kell hozzájárulást fizetni. A pénzt kizárólag céleszközökre utalják át, megfelelő előszámla alapján hagyják jóvá, készpénzt nem adnak. A pályázat lehetővé teszi szinte minden, a mezőgazdaságban és a termelésben használt dolog beszerzését. Így a növénytermesztés mellett lehetséges a különböző gépek, vetőmagok, műtrágyák, vegyszerek, üzemanyag, alapanyagok stb. beszerzése, ugyanakkor fontos kiemelni az állattenyésztés támogatását is, lehetőség nyílik ugyanis szarvasmarha, élelmiszer és minden egyéb olyan dolog beszerzésére, ami elősegíti ennek a mezőgazdasági ágazatnak a fejlődését.

A pályázat folyamatosan nyitva áll, a kölcsönöket beérkezési sorrendben folyósítják 2024 októberéig, vagy amíg az erre előirányzott keretösszeg el nem fogy, olvasható a szenttamási önkormányzattól kapott közleményben.

 

Forrás: Magyar Szó

Közzétette: Németh Dezső

2024. március 28. 07. óra

szenttamas.rs