Hírek

Szenttamas.rs

 

Teltházas lakossági fórumot tartottak Szenttamáson

Az est vendége a VMSZ agrárcsapata volt

Csütörtök este a szenttamási vadászotthonban mezőgazdasági lakossági fórumot tartottak, amelyen a gazdák első kézből informálódhattak a Mezőgazdasági Minisztérium, a tartományi mezőgazdasági titkárság, valamint a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap aktuális, továbbá hamarosan induló pályázatairól. A termelők ugyanakkor hallhattak arról is, hogy meghosszabbították a területalapú támogatás igénylésének a határidejét.

Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes ismertette a jelenleg aktuális pályázatok részleteit a feldolgozzásal foglalkozók, az állattenyésztés, továbbá a kapcsolható eszközök vonatkozásában.

− Április 5-e után jelennek meg azok a pályázatok, amelyek iránt a gazdák részéről legnagyobb az érdeklődés. Ide tartozik az öntözőrendszerek fejlesztése, a fiatal gazdák start-up támogatása, amelyekkel a fiatalokat támogatnánk abban, hogy vagy átvegyék szüleik, nagyszüleik gazdaságát, vagy saját vállalkozást indítsanak, és itt volt még az állatállomány vásárlására vonatkozó kiírás. Örülök annak, hogy az est folyamán a gazdák részéről több kérdés is felvetődött, és remélem, hogy mindenki elégedetten távozott a lakossági fórumról.

Tóbiás József, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője felszólalásában a területalapú támogatásokról, az IPARD pályázatokról, valamint a vetőmagok vásárlására vonatkozó pályázatokról beszélt.

− Egy nagyon jó hangulatú mezőgazdasági fórumon vagyunk túl, az embereken is látszott, hogy elégedettek. Megosztottuk velük a rendelkezésünkre álló információkat, ők pedig kérdéseket tettek fel, amelyek nagy részét sikerült a helyszínen megválaszolni – mondta a VMSZ képviselője.

A Vadászotthonban tartott lakossági fórum szervezője a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége, házigazdája pedig a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete volt.

− Szenttamáson a fő jövedelemforrás a mezőgazdaságból származik, ez miatt fontosnak tartjuk, hogy odafigyeljünk mezőgazdászainkra. A napokban az ágazattal képviselőivel két jelentős esemény valósult meg. Az elmúlt szombaton az önkéntes gazdákkal közösen rendbeszedtük a dűlőutakat, ma este pedig lakossági fórumot szerveztünk a számukra. Köszönöm, hogy ilyen szép számban megjelentek, és egyúttal ígérjük, hogy a továbbiakban is szervezünk hasonló eseményeket – mondta Brasnyó Nándor, a VMSZ községi szervezetének elnöke.

  

Szöveg: Paraczky László

Fotó: Szabados Fodor Beáta

Közzétette: Németh Dezső

2024. március 22. 17. óra

szenttamas.rs