Hírek

Szenttamas.rs

 

Befejeződött a vetés

 

A téli szántás elmunkálását és a műtrágya kiszórását követően az elmúlt héten befejeződött a tavaszi kultúrák vetése a szenttamási határban. Ahol fejlettebb az őszi búza és az árpa, ott mind a két fejtrágyázáson már túl vannak a gazdák, jelenleg a kalászosok permetezésére készülnek. A cukorrépa márciusban került a földbe, a parcellák szépen kinéznek, az utóbbi hetekben elvetett kukorica és a szója pedig az áprilisi hideg ellenére is kibújt, és ahogyan a szenttamási gazdák mondják, mostmár csak napsütére, és felmelegedésre van szükség.

Serfőző László, szenttamási termelő két héttel ezelőtt fejezte be a kukorica és a szója vetését. Az előkészületeket március közepén a talaj előkészítésével és a fejtrágya bemunkálásával kezdte.

− Megszakításokkal közel két hétig vetettünk. Az időjárás viszontagságai miatt ugyanis többször meg kellett állni, az eső mellett pedig fagy is volt. Ma voltunk terepszemlén. A korábban vetett kukorica már a harmadik levélben van, a szója most kezd előbújni. Egyelőre elég jó állapotban vannak, van nedvesség, és ha megjön a meleg, beindul a növekedés. A következő lépés a növényvédelem, majd a permetezés, utána az ekézés. A műtrágyát elszórtuk vetés és bemunkálás előtt. Valamikor úgy csináltuk, hogy ekézés előtt szórtuk el a műtrágyát, most viszont bemunkálás előtt csináltuk.

A kérdésre, hogy milyen vetőmagok mellett döntött az idén a szenttamási gazda elmondta, a külföldi vetőmagokkal jobb a tapasztalata, de vetett hazai fajtát is.

− Jobbak a külföldi vetőmagok. Jobban kelnek, szárazságtűrők, többet is akarnak teremni, ősszel hamarabb elengedik a nedvességet, hamarabb morzsolhatók, vagyis sok jó tulajdonságuk van. Igaz, valamennyivel drágábbak a hazaiaktól, de megéri, mert a különbség megjön a hozamokkal. Például ősszel elég, ha csak két százalék nedvességgel kevesebb van benne, mint a hazai fajtában, máris behozta az árkülönbséget. Az idei vetés a tavalyihoz viszonyítva ismét 15-20 százalékkal drágább. Ez minden évben így van, felmegy a gabona ára, nem is kicsit. Az ősszel például 45 dinár volt a szója, most 87−88 dinár, kukorica pedig 16−17 dinár volt, most 26−27 dinárt fizetnek érte. Ez az ár ingadozás húz maga után mindent: emelkedett a gázolaj, a permetszer, a műtrágya és a vetőmag ára is – mondta Serfőző László.

Kraszulyák János, szenttamási termelő március elején már készült a vetésre, mert szerinte fontos, hogy a téli csapadékot követően amennyire lehetséges, a barázda becsukásával megőrizze a talajban lévő nedvességet. Elmondta, nem szórt műtrágyát, mert szerinte a folyékony műtrágya májusban történő használata többet ér, mint a vetés előtt kiszórt nitrogén.

− A kukoricát korán, március 29-én elvetettem. Kicsit tartottam tőle, hogy gond lesz, hiszen továbbra is hideg volt, de szerencsére a magot eléggé mélyre szoktam tenni, így az áprilisi fagyok nem tettek kárt benne. Viszont lett egy másik baj, ugyanis megtámadta a kukoricabarkó. Lepermeteztem, jelenleg kicsit sárga a színe − mert a korai fajtájú kukoricák érzékenyebbek − de szerintem kiheveri. Nagy gond, hogy mostanában hirtelen változik a hőmérséklet, ezért a szója vetési időpontját április elejére időzítettem. Voltam kint, megnéztem, azt is valami támadja, így lehet, hogy a jövőben csávázni kell a magot a férgek ellen – magyarázta a szenttamási gazda.

A kérdésre, hogy milyen vetőmagot használ elmondta, hogy mindkét kultúra esetében jobban bízik a hazai vetőmag-fajtákban.

− Ami a búzát illeti, optimális időben elvetettem, az őszi esőzéseknek köszönhetően szépen kikelt és fejlődött. Két alkalommal szórtam rá fejtrágyát, így volt ideje feldolgozni a szükséges nitrogént. Viszont az időjárás eléggé hátráltatja a növény normális fejlődését, hiszen nem volt igazi tél, folyamatosan támadják a betegségek és a férgek, a permetezéshez, azaz a féregirtó és gyomirtó szerek használatához pedig még mindig hideg van. Mindent összegezve szerintem az időjárás miatt sokat szenvednek a növények, de ettől függetlenül a határ eléggé szépen kinéz – mondta János.

Paraczky László

szenttamas.rs