Mezőgazdaság

Szenttamas.rs

 

A kukorica és a szója mellett a napraforgó is népszerű

A hűvös és száraz idő miatt késtek a tavaszi munkálatok

A Verbászi Mezőgazdasági Szakszolgálat a Verbász‒Kúla‒Becse‒Szenttamás határban összesen 149 ezer hektár földterület felügyeletét végzi. Ebből ősszel 32 ezer hektáron vetettek búzát és őszi árpát, mintegy 1000 hektáron pedig olajrepcét. A szokatlanul hűvös áprilisi idő és a talaj alacsony hőmérséklete miatt a szokásosnál valamivel később kezdődött a vetés. A termelők többsége az esőt várta, hiszen ezen a területen márciusban mindössze 3 liter esett, de szerencsére április második felében megérkezett a várva várt csapadék, így teljes gőzzel megkezdődtek a mezőgazdasági munkálatok.

A földek porhanyósak, a vetési feltételek ideálisak, több helyen kiadós csapadék volt, ami hozzájárul az elvetett mag mielőbbi csírázásához és keléséhez – mondta el lapunknak Biljana Dobranić agronómus, a Verbászi Mezőgazdasági Szakszolgálat tanácsadója.

Ami az őszi kalászosokat illeti, az árpa és a búza a BBCH 31-32 fenológiai stádiumban, a szárbaszökkenés fázisában van. Az évszakhoz képest hűvös időjárás valamelyest lassította e két gabona fejlődését, de az utóbbi napokban hullott csapadék és napsütés kedvezően hat a további fejlődésre. A műtrágya magas ára és hiánya miatt a termelők többsége az idén csupán egyszer fejtrágyázott.

− Alacsony intenzitásban ugyan, de a kalászosoknál megjelentek a korai levélkórokozók, és mivel a búza a növekedés érzékeny szakaszába lépett, szolgálatunk szakemberei idejében jelzik a gombaölő szeres kezelés idejét – fogalmazott beszélgetőtársunk.

Ami az olajrepcét illeti, a parcella helyétől és az idejében történt vetéstől függően szépen néz ki, fenológiája a 30%-tól az 50%-os virágzásig (BBCH 63-65) változatosan alakul. Az idejében elszórt nitrogén műtrágyának köszönhetően ez az ipari növény jó állapotban van, és ha az időjárás is kedvezően alakul, az átlagosnál nagyobb hozamokra számíthatunk.

A szakszolgálat által felügyelt határban csökkent a cukorrépával bevetett terület. Az elmúlt hetekben mindenki a csapadékot várta, ezért a vetési időszak is tolódott, és mintegy 6800 hektáron került földbe a mag, ami az előző évekhez viszonyítva 1000-1300 hektárral kevesebb.

A BBCH-skála szerint a március végén, április elején vetett cukorrépa szikleveles fázisban van, látszik az első gombostű nagyságú levél (BBCH 10). Ebben az időszakban a fiatal növényt főleg a lisztes répabarkó (Bothynoderes punctiventris) támadja.

− Az imágók különösen száraz, 20 fok feletti hőmérsékleten és napsütéses tavaszokon a kelő vagy már kikelt répát teljesen megsemmisíthetik. A lárvák a még megmaradt és az újravetett répa termését teszik tönkre. A barkó leginkább március végén jön elő és ilyenkor csapatosan vándorol (repül) másik területre. A répatermelőknek ajánljuk, hogy rendszeresen járják át a parcellákat, és ha négyzetméterenként 0,1-0,3 felnőtt barkót észlelnek, azonnal kezdjék el a vegyszeres védekezést. A hideg időjárás és a szárazság miatt az április 10-e után vetett cukorrépa jelenleg csírázási fázisban van – sorolta a szakszolgálat agronómusa.

Biljana Dobranić elmondta azt is, hogy az idén újra a kukorica a legnépszerűbb kapásnövény, és a tervek szerint mintegy 58 ezer hektáron vetnek tengerit. A napraforgó vetésterülete ugyancsak növekszik, szójából pedig mintegy 30 ezer hektáron tervezik vetését.

 Paraczky László

szenttamas.rs