Hírek

Szenttamas.rs

 

Kiosztották az MNT beiskolázási csomagjait Szenttamáson

Csütörtökön huszonnégy kisdiák indult magyar nyevű első osztályba

A Magyar Nemzeti Tanács tagjai, a helyi tisztségviselők közreműködésével Szenttamáson általános is kiosztották a MNT által ajándékozott beiskolázási tanszercsomagokat. A Szent Kereszt Felmagasztalása templomban tartott fogadáson a jelenlévőket előzsör Zsúnyi Tibor plébános köszöntötte, és többek között kiemelte:

− Nagyon fontosnak tartom azt, hogy együtt, közösen tudjunk a Jóistenhez fohászkodni, hogy ezek a kis csöppségek, akik most életükben egy lépcsőfokot tesznek a felnőtté válás felé, érezzék azt, hogy a közösség összezár mögöttük, hogy együtt és mellettük vagyunk – fogalmazott a plébános.

Ternovác István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó bizottságának tagja megerősítette, az MNT mindent megtesz annak érdekében, hogy a vajdasági magyarok a szülőföldön maradjanak. „Ennek érdekében a cél az, hogy a gyerekek magyar nyelven tanuljanak. Ez a képzés már az iskoláskor előtti intézményekben kezdődjön, és az anyanyelvükön sajátítsák el a tudásanyagot”, mondta Ternovác István.

− Ez a törekvés, vagyis a diákoknak, később az egyetemistáknak, felsőiskolás hallgatóknak a támogatása az egész tanulmányi időszakon át tart. Számomra a legnagyobb élmény mégis az, amikor ezeket az elsős gyerekeket összegyűjti az atya a templomban. Huszonnégyen itt voltak, átvették a gyönyörű iskolatáskát, a meglehetősen súlyos tanszercsomagot és a hozzá járó könyvet. Látni kell ezeknek a gyerekeknek a csillogó szemét, az örömét, a köszönetét. Személy szerint azt gondolom, hogy a kisebbik dolog nem lebecsülni az anyaország támogatását, hiszen egy-egy ilyen tanszercsomag 5000 dinárba kerül, ami óriási segítség azoknak a szülőknek, akik több gyereket nevelnek. Azt gondolom, hogy legalább ekkora jelentőségű az anyagi segítség mellett az az inerciós energia, amit a gyerekek kapnak most, az iskolába indulás kezdetén. Látják ugyanis azt, hogy valaki törődik velük, segíti őket és tesz annak érdekében, hogy az indulásuk sikeres, a közösségben való beépülésük pedig zökkenőmentes legyen – mutatott rá Ternovác István.

A Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási tanszercsomagjai Magyarország Kormányának támogatásával, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap közreműködésével készültek, és az iskolakezdésre minden, a Vajdaságban magyar osztályba iratkozó első osztályos gyermek megkapta egy jó minőségű iskolatáskával együtt, ami a Rákóczi Szövetség ajándéka.

  

Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs