Hírek

Szenttamas.rs

 

Szűz Mária ikonok Nádalján

A 20 táblaképből álló kiállítás péntekig látogatható

Szent Ivánt, Nádalja település védőszentjének napját, minden évben július 7-én ünneplik. A falunap egyik kísérőrendezvényeként hétfőn, július 5-én a Szent Száva Otthonban megnyílt Milosav M. Pavlović ikonfestő önálló tárlata. Húsz alkotás került bemutatásra, melyeket a Szűz Mária képe ihletett.

− Ez sorrendben a 21. kiállításom, és először vannak egy helyen azok az ikonok, amelyen a Szűzanyáról készültek. A nádaljai polgárok új közönségnek számítanak, hiszen még soha nem jártam a településen. Külön örömömre szolgál, hogy munkáimmal hozzájárulhatok a falunapi rendezvénysorozathoz. Nem kizárólag ikonfestéssel foglalkozom, bár ez képezi az alkotásaim alapját. Leggyakoribb inspirációm a Szűzanya. Az ikonok készítésénél az ortodox világban elterjedt aranyozási kombinált technikát alkalmazom, és bár minden alkotó hoz magával valami újat a munkájával, az ikonfestészetnek szigorú szabályai vannak, nem változtathatók önkényesen – fogalmazott a művész. Hozzátette, a több évszázados ikonfestés hagyománya a különböző kultúrák hatására és különböző mesterek iránymutatásai alapján némiképp átalakult. Az ikonfestő tulajdonképpen több jelenetet ábrázol, közöttük olyanokat, amelyek különböző időpontokban, különböző helyszíneken történtek. Ide sorolhatók az egyes szentek életét bemutató ikonok, ahol a kép közepén a szent van teljes vagy fél alakban, körülötte pedig az életének meghatározó jelenetei. Ugyanakkor vannak ikonok, amelyek a különböző keresztény ünnepeket ábrázolják (Angyali üdvözlet; Jézus születése, bemutatása a templomban; az Úr színeváltozása, feltámadása, mennybemenetele; Szűz Mária stb.).

A verbászi születésű művész a Trstenik környéki kolostorokban sajátította el az ikonkészítés és festés technikáját. Első díját 2004-ben a verbászi Tavaszi festőműhelyen kiállított munkájáért kapta, 2006-ban képzőművészként elnyerte a Vajdasági Kulturális Intézet első díját, 2014-ben pedig munkájáért speciális elismerésben részesült.

A falunapon a település központjában lévő orthodox templomban szentmisét, azt követően táncos, zenés ünnepséget tartanak a helybeliek és az innen elszármazottak, továbbá sok száz vidéki vendég részvételével.
 

Paraczky László

szenttamas.rs