Hírek

Szenttamas.rs

 

A gyerekek tudnak gondoskodni környezetükről

A nádaljai Katicabogár óvoda 13. alkalommal nyert a tartományi kormány pályázatán

A Tisztább és zöldebb vajdasági iskolákért elnevezésű program keretében a tartományi kormány épületében az idén 53 oktatási intézmény kapott díjat és elismerést. A díjazottak között volt – immár 13. alkalommal – a nádaljai Katicabogár, valamint a szenttamási Piroska óvoda is, utóbbi először vett részt az akcióban.

A díj átvételét követően Danijela Miličić Trebaticki nádaljai óvónő elmondta, a 15 éve tartó projekt célja a környezettudatos nevelés támogatása és a személyes felelősségvállalás fejlesztése a vajdasági óvodákban és iskolákban.

A díj magában foglal egy szemináriumot a programot koordináló tanárok számára, amelyet a karlócai Radulovački Ökológiai Központban tartanak. Továbbá egy egynapos kirándulást a programban részt vevő gyerekek, Danijela Miličić Trebaticki és Halila Dragićević óvónő csoportjai számára is.

− A program során számos környezetvédelmi, oktatási és kreatív tevékenység, műhelymunka valósult meg. Ide tartozik a gyermekek és felnőttek környezettudatosságának fejlesztése, valamint az egészséges életmód kialakítása és ápolása. A fő hangsúly azon van, hogy a gyerekeket kivigyük a tantermekből, az intézményt pedig megnyissuk a felnőttek előtt – magyarázta a díj átvételét követően a nádaljai óvónő.

Kifejtette, az már mindenki számára egyértelmű, hogy bolygónk megmarad ember nélkül, de az ember nem éli túl, ha tönkreteszi saját lakóhelyét. A legtöbben abban reménykednek, hogy ez a nemzedék nem lesz tanúja az ember által előidézett klímaváltozásnak – melyek sajnos már nyilvánvalók, és olyan véleményen vannak, hogy még mindig nem késő javítani a helyzeten.

− Intelligens lények vagyunk, ismerjük azokat a problémákat, amelyekkel bolygónk szembesül, és számos megoldás áll a rendelkezésünkre, hogy megvédjük. Ezért hosszú távon a környezetvédelem témájával, az utóbbi időben pedig az egészséges életmód, az erények és az empátia fejlesztésével foglalkozom sokat – mondta Danijela Miličić Trebaticki.

Szavai szerint ahhoz, hogy környezetünket megvédjük, először is szeretnünk kell a helyet, ahol élünk.

− Arra tanítjuk az ovisokat, hogy a természet részei vagyunk, amit a kicsik a legkönnyebben úgy értenek meg, ha a természetet bevisszük az óvodá(k)ba. Nádalján bevittük, egy ökológiai udvart alakítottunk ki, zöldövezettel, saját kis kerttel, ahol a szabad ég és a fóliasátrak alatt a virágok mellett különböző zöldség- és főzelékféléket nevelünk, de van földieper, valamint görög- és sárgadinnye is. A mag elültetésétől a kész termék szedéséig mindent egyedül csinálunk, a termékeket pedig az uzsonnával elfogyasztjuk, tehát a termelési lánc bezárul. A gyerekek látják, megtanulják, tapasztalatot szereznek és persze könnyebben megértik az egésznek a lényegét – magyarázta a nádaljai óvónő.

Hozzátette, az önkormányzat támogatásának köszönhetően, aki az autóbusz költségeit biztosította, a díjazott nádaljai és szenttamási ovisok egynapos kirándulás keretében Vajdaság védett területeit tekintették meg. Jártak a Fruška Gora Nemzeti Parkban, Karlócán, a kaboli péterváradi réten és hajóztak a Dunán.

  

Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

2024. június 09. 07 óra

szenttamas.rs