Hírek

Szenttamas.rs

 

A NATO-bombázások áldozataira emlékeztek Szenttamáson

A szenttamási ortodox templomban istentisztelettel, a templomkertben álló emlékműnél pedig koszorúzással emlékeztek a 78 napig tartó NATO-bombázások áldozataira. A megemlékezésen elhangzott, 1999-ben, miközben az ostromlástól védte magát, Szerbia kiállt az összes állam szuverenitása és a nemzetközi törvények védelme mellett, és szembement a NATO-val.

Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere alkalmi beszédében emlékeztette a jelenlévőket a 25 évvel ezelőtti, 78 napon át folyó bombázásokra, amelyek több ezer áldozatot, felbecsülhetetlen anyagi kárt, tönkretett infrastruktúrát és kiszakított független autónom tartományt eredményeztek.

− A nagy anyagi pusztítás és emberáldozatok mellett polgártársaink is szenvedtek, akik iránt ma különös tiszteletet tanúsítunk. Emlékezzünk, soha ne felejtsük el a borzalmakat, és mindazt ami velünk történt. Népünk nem csak az 1999-es bombázások alkalmával, hanem az összes eddigi háborúban sokat szenvedett és a lakosság nagy részét elveszítette. 1999-ben hatalmas anyagi veszteségeket is átéltünk, jómagam is tisztán emlékszem, hogy amikor Újvidék hidak nélkül maradt, kompon keltünk át a Dunán a szerémségi oldalra − mondta Radivoj Debeljački

Az emlékműnél koszorút helyeztek el a szenttamási önkormányzat, a hadsereg, a rendőrség, Siniša Laušev elesett tiszt családja, a helyi Háborús Veterán Rokkantak Egyesülete, a szenttamási Hrabri Borci veterán harcosok egyesülete, továbbá a politikai pártok képviselői.

A NATO erői 1999 március 24-én kezdték el bombázni Jugoszláviát. A légvédelmi szirénák először 19 óra 45 perckor szólaltak meg. Az első légicsapások célpontja között volt többek között Zombor, a detonációkat és a lángokat Szenttamáson is hallani és látni lehetett. A 78 napig tartó légitámadásban becslések szerint legalább 2500 polgári lakos, 1100 katona és rendőr halt meg, a sebesültek száma pedig meghaladta a 25 ezret.

 

 

Szöveg és fotó: Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

2024. március 25. 07. óra

szenttamas.rs