Hírek

Szenttamas.rs

 

NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2022

Szenttamási képviselője is lesz az új Magyar Nemzeti Tanácsnak

A Szerbiában élő nemzetiségek legfőbb önigazgatási szervei 2010 óta a nemzeti tanácsok, amelyek kulturális autónomiát is biztosítanak. Idén negyedik alkalommal került sor közvetlen nemzeti tanácsi választásokra hazánkban. Vasárnap reggel 7 órakor Szenttamáson is minden probléma nélkül megnyíltak a szavazóhelyek, szám szerint négy. A kisebbségi névjegyzékben szerepelő polgárok a tuki, a begluki és a kátyi óvodában, továbbá a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában voksolhattak.

A szavazás a legnagyobb rendben zajlott, a beérkezett jelentések alapján a beteg és a nehezen közlekedő, idős stb. személyek számára külön bizottságot biztosítottak, aki kiment a helyszínre. A szavazás menetéről és az eredményekről portálunknak Kocsis Krisztián, a községi tanács kulturális és oktatási tanácsnoka számoltbe és elmondta, elégedettek az eredményekkel.

− A külön választói névjegyzéken Szenttamás község területén 1643 magyar szavazópolgár neve szerepel, közülük 705-en szavaztak. Öt szavazócédula volt érvénytelen, így a Magyar Összefogás lista Szenttamáson kerek 700 szavazatot kapott, ami 42,83 százalékot jelent, vagyis a listán szereplők közel fele szavazott bizalmat a hamarosan megalakuló Magyar Nemzeti Tanácsnak. A község területén a „legerősebb” szavazóhely a tuki óvoda épületében volt, ahol 294 polgár voksolt – mondta Kocsis Krisztián.

Kiemelte, Munjin Szokola Erika személyében idéntől már Szenttamásnak is lesz képviselője az MNT-ben. Egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki vasárnap az urnák elé járult.

 

Szöveg és fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs