Hírek

Szenttamas.rs

 

Pótolták az egytálételt

A szenttamási Népkonyha felhasználói a napi egytálétel mellé egy-egy liter tejet is kaptak

Bár alapvető élelmiszerről van szó és a legtöbb ember naponta vásárolja, meg kell érteni, hogy vannak olyan állampolgárok, akik ritkán fogyasztanak tejet, nem azért, mert nem szeretik, hanem mert anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé.

A tejet a Vöröskereszt helyi szervezetének segítségével a pravoszláv egyház biztosította. A helyszínen megtudtuk azt is, hogy a szerb egyházközség rendszeresen különít el eszközöket a Népkonyha működéséhez. Goran Radovanović, a Vöröskereszt titkára ezzel kapcsolatban kiemelte, a szervezet és az egyház együttműködése kiváló.

− Az adományozók a legtöbb esetben ismeretlenek szeretnének maradni, ezért a polgárok közül kevesen tudják, hogy kik támogatják a szervezetet, ezen belül pedig a Népkonyha működését. Szívből köszönjük a szerb egyházközségnek, hogy folyamatosan támogatja a rászorulókat. Jovan Kežan atyától az elmúlt hónapokban is kaptunk bizonyos összeget a Népkonyha működéséhez. Ebben a hónapban a pénzen tejet vásároltunk, amivel bővítettük az egytálételt – fogalmazott Radovanović. Hozzátette, az önkormányzat és a Vöröskereszt folyamatosan odafigyel arra, hogy a szociálisan hátrányos helyzetben élők ételadagjának minősége és mennyisége semmiben sem különbözzön attól, amit a többi polgár saját asztalánál elfogyaszt.

Egyúttal figyelmeztette a felhasználókat, hogy tartsák tiszteletben a járványügyi előírásokat, rendszeresen mossák el az edényeket, amelyekben elviszik a főtt ételt, továbbá hogy viseljenek arcmaszkot és tartsák be a kötelező egymás közötti távolságot annak érdekében, hogy minimálisra csökkenjen a vírus továbbterjedésének esélye. A titkár hangsúlyozta, nagyon fontos dolgokról van szó, hiszen ha a Népkonyhába bekerül a fertőzés, azonnal leállítják a munkát.

Ami szervezet további tevékenységeit illeti, Goran Radovanović elmondta, a jövő hónap elején tartják az idei utolsó véradási akciót, amelynek pontos időpontjáról a napokban értesítik az önkéntes véradókat.

− Keveset beszéltünk eddig arról, hogy a szenttamási Vöröskereszt folyamatosan képzésben részesíti az önkéntesek utánpótlását. Jelenleg két tagunk tartózkodik a Ždrelo gyógyközpontban megrendezett továbbképzésen, ahol az elsősegélynyújtás mellett külön képzésben részesülnek a pszichoaktív anyagoktól szenvedő emberekkel való kapcsolatteremtés és együttműködés terén. Az előadásokon kiemelt figyelmet fordítanak a függőség minden formájával szembeni megelőzésre, különösen a serdülőkorúak esetében – mondta a Vöröskereszt titkára.

 

Paraczky László

szenttamas.rs