Hírek

Szenttamas.rs

 

Újra üzemel a Népkonyha Szenttamáson

A Vöröskereszt helyi szervezete mintegy 200 felhasználónak biztosít főtt ételt

A szenttamási helyi közösség épületében október 4-e óta újra működik a Népkonyha. A helyszínen járva megtudtuk, a nehéz helyzetben lévő és a hátrányos helyzetű családok és egyének számára az előttünk álló hónapokban minőségi egytálételt és kenyeret biztosítanak.

Az első napon a felhasználókat Goran Radovanović, a Vöröskereszt helyi szervezetének elnöke és dr. Ilija Gazepov, a községi tanács szociális kérdésekkel megbízott tagja köszöntötte. Mindketten rámutattak a jelenlegi, igen kedvezőtlen járványügyi helyzetre, és arra kérték a felhasználókat, hogy a Népkonyha zavartalan működésének érdekében tartsák tiszteletben az előírásokat.

− Néhány hónapos nyári szünet után újra üzemel a Népkonyha, ahol naponta mintegy 200 rászoruló kap főtt ételt. Nagyon sokuk számára ez az egyetlen meleg étel a nap folyamán. Arra kértük a felhasználókat, hogy a személyes higiénia betartása mellett rendszeresen mossák el az edényeket, amelyekben elviszik a főtt ételt, továbbá hogy viseljenek arcmaszkot és tartsák be a kötelező egymás közötti távolságot annak érdekében, hogy minimálisra csökkenjen a vírus továbbterjedésének esélye. Mindezek nagyon fontos dolgok, hiszen ha a Népkonyhába bekerül a fertőzés, abba kell hagyni a munkát, ami senkinek sincs érdekében – mutatott rá Goran Radovanović.

Egyúttal elmondta, hogy a felhasználóknak már másnaptól megkezdik a személyes higiéniai csomagok kiosztását, amelyek többek között négy szappant, arcmaszkot, folyékony fertőtlenítőszert stb. tartalmaznak.

A népkonyha ételadagjának minősége és mennyisége semmiben sem különbözik attól, amit a többi polgár saját asztalánál elfogyaszt.

− Szeretnénk, hogy az anyagi nehézségekkel küzdő embereknek legalább a minimális feltételeket biztosítsuk a tisztességes élethez, és nem lenne jó, ha mindezt a járvány közvetlenül veszélyeztetné – tette hozzá a Vöröskereszt titkára.

Dr. Ilija Gazepov elmondta, a Vöröskereszt és az önkormányzat megtett minden szükséges lépést annak érdekében, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben a Népkonyha működése zavartalan legyen:

− Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere közbenjárására a már meglévő egytálétel mellé további élelmiszermennyiséget biztosítottak, így a Népkonyha működése az előttünk álló 9 hónapban zavartalan lesz. Jómagam nyugdíjas orvosként a felhasználókat tájékoztattam arról, hogy egészségügyi szempontból az őszi és a téli időszak igen kritikus, főleg a krónikus betegek számára. A felhasználókat illetően a Vöröskereszt és az önkormányzat megtette a szükséges lépéseket, és ha arra szükség lesz, további étkezéseket biztosítanak. A személyes tisztálkodás fontosságára mellett felhívtam a felhasználók figyelmét arra, hogy nagyon fontos a járványügyi előírások betartása, hiszen az nem csupán a Covid–19, hanem más betegségek ellen is véd – mondta Gazepov. Hozzátette, a Népkonyha zavartalan működése érdekében naponta ragaszkodnak az előírások betartásához és erre folyamatosan figyelmeztetik a felhasználókat. 

P. L. (Fotó: A. B.)

szenttamas.rs