Hírek

Szenttamas.rs

 

Jól halad a népszámlálás Szenttamáson

Az összesen 32 népszámláló biztos járja a három települést

Október utolsó napjáig Szenttamás község területén összesen 7214 házszámot járnak be az összeírók, a munka az első tíz napban zökkenőments volt és a héten is jól halad – mondta Oroszi Vékony Beáta, a szenttamási polgármester tanácsosa, a Népszámlálási Bizottság tagja.

Szavai szerint az összeíróknak kevés gondjuk akad, kivéve azt, hogy amennyiben senkit sem találnak odahaza, többször is el kell menni ugyanarra a címre. Hétfőig, azaz október 10-ig a lakosság közel felét, pontosabban 39,29 százalékát írták össze, az arány azóta növekedett.

− A terepen dolgozók elmondták, különösebb gondok nincsenek, viszont a kutyák végett több helyen (főleg a tanyákon) nehéz megközelíteni a házakat, és ugyancsak nehéz felvenni a kapcsolatot a külföldön dolgozókkal. Őket mindenképpen fel kell keresni, telefonon, interneten, szomszédok által, bármilyen módon, és ez sok időt elvesz. Fontos elmondani továbbá, hogy eddig nem lett kiszabva pénzbírság, a bizottság tagjait pedig mindenhol beengedték a polgárok. Nem árt tudni azt sem, hogy ha a családból valaki, vagy esetleg többen nincsenek odahaza, az adatokat leadhatja helyettük a velük egy háztartásban élő nagykorú polgár – sorolta a Népszámlálási Bizottság tagja. Kiemelte, a terepen 32 népszámlálási biztos végzi a lakosság összeírását. Közülük 23-an Szenttamáson, a többiek pedig Turián és Nádalján végzik a munkát, közülük 6 magyar nemzetiségű. Azokban az utcákban, illetve városrészeken, ahol kevés magyar ajkú polgár él, a az összeírók munkáját három magyar ajkú aszisztens segíti. Ők mindenhova kimennek, ahonnan jelzik, hogy szükség van fordításra.

A kérdésre, hogy a népszámlálás a településeken milyen sorrendben történik, illetve van-e erre előre meghatározott sorrend Oroszi Vékony Beáta elmondta, minden összeíró megkapta a saját területét, így a páros és páratlan házszámok szerint addig csinálja, amíg mindenkit fel nem ír.

 

Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs