Hírek

Szenttamas.rs

 

Elkezdődött a népszámlálás

Több, a polgárok által feltett kérdésre kerestük a választ

Oroszi Vékony Beáta, a szenttamási polgármester tanácsosa, a Népszámlálási Bizottság tagja több olyan – a polgárok által feltett kérdésre válaszolt, amelyek szorosan kapcsolódnak a népszámláláshoz. Elöljáróban elmondta, hogy október 31-ig Szenttamás községben 32 népszámlálási biztos végzi a lakosság összeírását. Közülük 23-an Szenttamáson, a többiek pedig Turián és Nádalján végzik a munkát, közülük 6 magyar nemzetiségű. A statisztikai hivatal a napokban három magyar nyelvű aszisztens, azaz kisegítő alkalmazását hagyta jóvá, akik segítenek ott, ahol arra szükség mutatkozik. A népszámlálók egy fényképpel ellátott azonosítókártyával igazolják magukat, melyen a név mellett аzonosító szám is szerepel.

Az egyik legfontosabb kérdésre, hogy amennyiben valaki nem tartózkodik odahaza, az otthon lévő (nagykorú) személy leadhatja-e az ő adatait is, a bizottság tagja igennel válaszolt.

− Nagykorú személy, aki közös háztartásban él azzal aki nincs odahaza, bármit be tud róla diktálni. Különböző opciók vannak arról, hogy az adott személy miért nincs otthon, így például kórházban van, vidéken dolgozik, ingázó diák, egyetemista, csak hétvégén, esetleg havonta jár haza stb.

Mi történik, ha valakit nem találnak otthon?

− Akiket a kérdező két alkalommal nem talál otthon, írásos értesítést kapnak az időpont-egyeztetésről. Amennyiben a házban/lakásban nem lakik senki, a hivatalos személy a szomszédoknál is informálódhat, mert a szomszéd általában tudja hogy mi a helyzet, esetleg meg tudja mondani, hogy név szerint ki lakik itt, akkor ilyen hiányos adattal is bemegyünk a statisztikába. Amennyiben valaki külföldön tartózkodik, a szomszéd a legtöbb esetben tud valamilyen elérhetőséget adni, így megbeszélhetők a további részletek. Mindent megteszünk azért, hogy mindenkit összeírjunk. A határidő egy év, tehát amennyiben valaki külföldön dolgozik, amikor hazajön, utólag is leadhatja az adatait a biztosnak. Aki viszont egy év alatt nem jön haza, és nem is jelentkezik, azt nem szabad felírni.

Mi a helyzet, ha a család csak este 7 óra után van odahaza?

Ha senki sincs otthon, a népszámláló hagy telefonszámmal ellátott értesítést arról, hogy járt az adott címen. Fel kell hívni, és egyeztetni időpontot – akár hétvégére is.

Hol jelentkezthet az, aki hazajött külföldről, de csak pár napig van itthon?

Ilyen esetben előnyt élvez? Igen. Ezek a polgárok a községháza 4-es számú irodájában jelentkezhetnek minden munkanapon 7 és 15 óra között. Soron kívül felvesszük az adatokat. Az összeírók egyébként mindannyian a községházán dolgoznak, amennyiben a polgároknak bármilyen kérdésük van, nyugodtan keressenek fel bennünket. Érdeklődni a 063/10-50-133-as telefonszámon is lehet.

Mi a helyzet azokkal, akik tanyán élnek?

Két biztosunk van, akik csak a tanyákon élőket keresik fel. Ez alatt a község területén lévő tanyákat kell érteni.

Milyen dokumentumokat készítsenek elő a polgárok?

Személyi igazolvány, vagy útlevél kell, de ezeket a polgárok nem kötelesek odaadni a népszámlálónak. Amennyiben valaki azt mondja, hogy ő itt, ezen a lakcímen él, tudja, hogy mikor és hol született stb., hinni kell a szavának. Amennyiben mégis odaadja a személyi igazolványát, azzal mindenki munkáját megkönnyíti – fogalmazott Oroszi Vékony Beáta.

Hozzátette, fontos lenne válaszolnunk a nemzetiségünkre vonatkozó kérdésre is, mert így könnyebben érvényesíthetjük kisebbségi jogainkat.

A legutóbbi, 2011-es népszámláláskor Szenttamáson 12 ezer polgár élt, 60 százalékuk szerb, 28 százalék pedig magyarnak vallotta magát.

 

Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs