Hírek

Szenttamas.rs

 

Meghirdették az Együtt a közösségért program idei pályázatát

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) az idén 107,5 millió dinárt ruház be a környezetvédeli projektekbe

Újabb fejezet indult tegnap az Együtt a közösségért elnevezésű, a társadalmi felelősségvállalást szorgalmazó program keretében.

Az ökológia további pozitív befolyásáról és közös környezetvédelmi projektumokról szóló együttműködési memorandumot írt alá a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS), a Bányaügyi és Energetikai Minisztérium valamint a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium képviselője. Emellett a NIS külön együttműködési megállapodást írt alá azon önkormányzatokkal, melyek bekapcsolódtak az Együtt a közösségért társadalmi felelősségvállaláson alapuló projektumba. A cég az Együtt a közösségért elnevezésű nyílt pályázat keretében ezúttal 107,5 millió dinárt ruház be 12 szerbiai városban és községben a különböző ökológiai projektumokba. Támogatást kap Belgrád, Újvidék, Niš, Pancsova, Požarevac, Nagybecskerek, Nagykikinda, Törökbecse, Begaszentgyörgy, Magyarkanizsa, Szenttamás és Čačak. Szenttamás község nevében a megállapodást Radivoj Debeljači polgármester írta alá.

Az említett összeget az önkormányzatok a napenergia felhasználására, közvilágításra, kazánok cseréjére, a városi parkok és közterületek rendbetételére, az őshonos növényfajok ültetésére, innovatív parkelemek telepítésére, újrahasznosítható anyag gyűjtésére alkalmas konténerek kihelyezésére stb.fordítják.

A belgrádi Szerbia Palotában tartott ünnepségen a memorandumot Kirill Tyurdenev, a NIS vezérigazgatója, Zorana Mihajlović, Szerbia bányászati és energiaügyi minisztere, valamint Irena Vujović, környezevédelmi miniszter látta el kézjegyével.

Az ünnepség egyúttal az idei Együtt a közösségért pályázat kezdetét is jelentette. A támogatandó projektek kiválasztásáról a bányászati és enegiaügyi minisztérium, a Szerb Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma, az önkormányzatok és a NIS képviselőiből álló bizottság dönt. A pályázati feltételekről az érdeklődők a www.nis.eu/zajednici-zajedno weboldalon olvashatnak bővebben, az eredményeket pedig 2021. szeptember 15-én teszik közzé.

A társadalom számára fontos önkormányzati projektek támogatására a NIS 2009 óta mintegy 1,4 milliárd dinárt ruházott be, amiből közel 1000 projektum valósult meg. Paraczky László

 

P. L.

szenttamas.rs