Hírek

Szenttamas.rs

 

Szenttamás ötmillió dinárt kapott

A mesterséges megtermékenyítési folyamathoz 100 ezer dinárt támogatás igényelhető

Szenttamás egyike azon 13 szerbiai községnek, amely az idén újra eszközöket kapott a Szerbiai Kőolajipari Vállalat által kiírt Együtt a közösségért elnevezésű pályázatán, amelynek elsődleges célja az, hogy az adott régiókat még élhetőbbé tegyék. A Szülessenek új remények szlogennel megvalósuló idei program a reproduktív egészséggel és a születésszám növelésével foglalkozik, a 22 támogatott projekt összértéke 118,5 millió dinár.

Szenttamás esetében a tavalyihoz hasonlóan újra 5 millió dinárt különítettek el. A helyi Dr.Đorđe Bastić Egészségház 4 millió dinárt kap egy korszerű ultrahangos készülék vásárlására, az önkormányzat pedig 1 millió dinárt egy nyilvános felhívás megvalósítására, amely a családok számára a mesterséges megtermékenyítési eljárásra való felkészítés költségeinek megtérítésére irányul és páronként legfeljebb 100 000 dinár támogatás igényelhető.

A projektek ezúttal 13 községben és városban valósulnak meg: Belgrád, Újvidék, Niš, Pancsova, Nagybecskerek, Nagykikinda, Požarevac, Törökbecse, Begaszentgyörgy, Magyarkanizsa, Veliko Gradište, Szenttamás és Čačak.

A kiválasztott projektek célja a reproduktív egészséggel foglalkozó egészségügyi intézmények felszerelése az időben történő diagnózis és kezelés érdekében, ami közvetlenül hozzájárul a születések számának növekedéséhez. A vállalat támogatta továbbá az önkormányzatok által meghirdetett, a mesterséges megtermékenyítési folyamatban részt vevő párok költségeinek társfinanszírozására irányuló nyilvános felhívások megvalósítását.

A kiválasztott projektek keretében beszerzett eszközök a speciális orvosi berendezések területén megfelelnek a legmagasabb technológiai szabványoknak. Ide tartoznak többek között a legkorszerűbb ultrahangos készülékek, CTG készülékek, embriológiai laboratóriumok berendezései, sebészeti beavatkozásokhoz szükséges eszközök, fogyatékkal élőknek szánt nőgyógyászati asztalok, valamint inkubátorok beszerzése.

A pályázat eredményei a https://www.nis.rs/rezultati-zajednici-zajedno-2022/, olvashatók, továbbá azon községek és városok weboldalán, amelyek részt vettek az idei programban.

A NIS az országban 2009 óta összesen 1000 különböző projektumot támogatott mintegy 1,5 milliárd dinár értékben, hatékonyabbá téve ezáltal az önkormányzati egységek mellett a különböző kulturális, oktatási, környezetvédelemmel, szociális védelemmel foglalkozó és sportintézmények munkáját, olvasható a Szerbiai Kőolajipari Vállalat által kiadott közleményben.

 

 

Szöveg: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs