Hírek

Szenttamas.rs

 

A fegyverszünet napja

A fegyverszünet napját minden évben november 11-én tartják az első világháborút lezáró compiègne-i fegyverszüneti egyezmény aláírásának emlékére. A fegyverszüneti egyezményt Németország és a szövetséges hatalmak képviselői 1918. november 11-én írták alá és hivatalosan ekkor (a tizenegyedik hónap tizenegyedik napján 11 órakor) értek véget a harccselekmények a nyugati fronton. A háborús cselekmények ugyanakkor nem értek véget teljesen Oroszország és a volt Oszmán Birodalom területén.

 

Története

Ezt a napot a szövetséges hatalmak többsége ünnepnappá nyilvánította, hogy így emlékezzenek meg az első világháborúban szolgált katonákról és a hősi halottakról. Az egyik kivétel Olaszország, ahol az első világháború végét november 4-én ünneplik, a padovai fegyverszüneti egyezmény aláírásának napján.

A második világháború után a fegyverszünet napja elnevezést a Brit Nemzetközösség országaiban az emlékezés napja (Remembrance Day) váltotta fel, de Franciaország és Belgium továbbra is ezen a néven ünnepli. Az ezen a napon rendezett hivatalos ünnepségeken általában 11 órakor 2 perces néma csönddel emlékeznek arra a közel 20 millió emberre, aki életét vesztette a háborúban, illetve megkoszorúzzák az elesett hősök emlékművét (Nagy-Britanniában ez a Kenotáfium, amely London Westminster kerületében, a kormányzati negyedben, a Whitehall közepén, a Downing Street közelében áll.

Az Egyesült Királyság 1939-ben a kétperces megemlékezést a november 11-énhez legközelebb eső vasárnapra tette át, hogy ne okozzon fennakadást a háborús termelésben. A második világháborút követően a nemzetközösség legtöbb országában szintén a november 11-éhez legközelebb eső vasárnapra tették át a megemlékezéseket és nevét az emlékezés napjára vagy az emlékezés vasárnapjára (Remembrance Sunday) változtatták.

 

Szerbiában is megemlékeznek a compiègne-i fegyverszüneti egyezmény aláírásáról

2012 óta Szerbia állami ünnepként tekint november 11-ére, arra a napra, amikor 1918-ban a franciaországi compiègne-i erdőben állomásozó vasúti szerelvényen Franciaország és Németország aláírták a fegyverszüneti egyezményt. A legtöbb országban erre a pillanatra a háború befejezteként tekintenek, és ekkor emlékeznek meg az első világháború 15 millió halálos áldozatáról és a 22 millió sérültről, sebesültről. Szerbia 1,25 millió polgárát veszítette el a háborúban.

 

Forrás: Internet, magyarszo.rs