Nyugdíjas oldal

Szenttamas.rs

 

Március 15-től igényelhető a nyugdíjaskártya

A megszerzett és felhasznált pontokat a PIO tartja számon

 

A korábbi bejelentésekkel összhangban a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton március 15-től igényelhető a nyugdíjaskártya, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor. Használatának kezdetét október 1-jére jelentették be.

A Hivatalos Közlönyben megjelent szabályzat szerint kártyafelhasználó lehet minden nyugdíjas, továbbá az ápolási és segélynyújtási, valamint egészségkárosodási pótlékra jogosultak, a rokkantak (köztük a rokkant gyermekek is), valamint a munkanélküliség időszakára járó ideiglenes segélyben részesülők, akiknek nincs rokkantsági nyugdíjuk. A kártya személyesen vagy elektronikus úton (törvényes képviselő vagy meghatalmazott személy által is) igényelhető. Ha interneten kérik, a www.pio.rs internetcímet kell beírniuk, majd rákattintani a bejelentkezést szolgáló ablakra (Prijava korisnika za penzionerske kartice).

A kiadott kártyákról a nyugdíjbiztosító vezet nyilvántartást, a kártya a PIO tulajdona, és személyes használatra adják ki, díjmentesen. Az árucikkek és szolgáltatások fizetésekor a kártya felhasználója pontokat kap: minden elköltött 500 dinár után 1 pont jár a PIO-tól. A hónap folyamán megszerzett pontok értéke nem haladhatja meg a szerbiai átlagnyugdíj összegét. A nyugdíjaskártya-tulajdonos az összegyűjtött pontok alapján juthat bizonyos kedvezményekhez, árengedményre jogosulhat, ajándékot kaphat stb. A megszerzett és felhasznált pontokat a PIO tartja számon, a pontokat nem lehet pénzre váltani, és nem ruházhatók át más személyre. A nyugdíjbiztosító az interneten közzéteszi a kedvezményeket nyújtó cégek listáját. Korábban elfogadott ajánlásaiban a kormány azt javasolta a köztársasági és tartományi szerveknek, valamint a helyi önkormányzatoknak, hogy foganatosítsanak intézkedéseket, melyek révén a kártyafelhasználók kedvezményekben részesülhetnek, a magán- és köztulajdonban levő jogi személyeknek és vállalkozóknak pedig azt, hogy tegyék lehetővé ezeknek a kedvezményeknek az érvényesítését.

 

 

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs