Nyugdíjas oldal

Szenttamas.rs

 

Hatszorosára emelkedett a tagság száma

A szenttamási nyugdíjasok egyesületében a téli tüzelő beszerzése kilenc havi részletre történik

 

A szenttamási Nyugdíjasok Egyesülete jövőre ünnepeli fennállásának 75. évfordulóját. A község területén mintegy 2700 nyugdíjast tartanak nyilván, ebből pedig csaknem 1500-ra tehető azoknak a száma, akik tagjai az egyesületnek. A tagok létszáma az utóbbi egy évtizedben folyamosan gyarapodott, hiszen sokan rájöttek, hogy a szervezet nagyban hozzájárul az életefeltételek javításához és a mindennapok megkönnyítéséhez. Az elmúlt két év a járvány jegyében telt, és tekintettel arra, hogy a tagság túlnyomó többség 65 év feletti, a korlátozások teljes egészében behatárolták az egyesület aktivitását. Ennek ellenére a munka nem szűnt meg, hiszen a nehéz időkben is szükség volt a nyugdíjasok tüzelővel, élelmiszerrel történő ellátására.

Ljubica Alargićot 11 évvel ezelőtt választották az egyesület élére, azóta fáradhatatlanul dolgozik a nyugdíjasok ellátásán és az idősek közösségi életének megszervezésén. Kérésünkre elmondta, a járvány lecsengését követően újra visszatértek a szokásos és dinamikus munkához, hiszen a község területén legtömegesebb egyesület tagjai számára minden fontos dolgot biztosítani kell.

− Egyre több szenttamási nyugdíjas fordul az egyesülethez, ugyanis igyekszünk mindenben megfelelni az emberek igényeinek és segítjük egymást. Összetartóak vagyunk még akkor is, ha a tagság problémái túlmutatnak az egyesület alapszabályának keretein, megtaláljuk a segítségnyújtás módját, amiben lehetősége szerint az önkormányzat is besegít. Számunkra az egymás iránti bizalom és a társalgások nagyon fontosak, ezért az iroda melletti klubhelyiség (egyben melegedő is) egész nap nyitva tart, ahol sakk, kártya, dominó mellett a nyugdíjasok eltölthetik szabadidejüket. A polgármester ígéretet tett, hogy az önkormányzat magára vállalja a fűtési költségeket, ugyanis az irodák és a klub összterülete 112 négyzetméter, és számukra a fűtés jelenti a legnagyobb kiadást – mondta Ljubica Alargić.

A kérdésre, hogy a tagsági díj mellett miből biztosítják az egyesület működését beszélgetőtárstunk elmagyarázta, hogy a Vajdasági Nyugdíjasok Szövetségétől háromhavonta 80 ezer dinárt, az újvidéki biztosítótól pedig 18-20 ezer dinárt kapnak havonta, de az elmúlt két évben – a járvány miatt – ezen bevételek mindössze 20 százaléka érkezett a számlára.

− Amikor elnöknek választottak, az egyesületnek mindössze 230 tagja volt, ma pedig már hatszor több. Évek óta a legnagyobb érdeklődés a kedvezményes tüzelőanyag-beszerzés és a részletekre való élelmiszer-vásárlás iránt van. A téli tüzelő beszerzésével kapcsolatban fontosnak tartom kiemelni, hogy az kilenc egyenlő részletben történik, és minden év januárjában, illetve februárjában kezdődik, a részleteket pedig a nyugdíjbiztosítási alap közvetlenül a leszállító számlájára utalja át.

A másik jelentős segítség, amit az egyesület a tagságnak nyújtani tud, a kedvezményes és több részletben való élelmiszercsomag vásárlása. Szinte mindent biztosítani tudunk a felvágottaktól kezdve a fagyasztott zöldségféléken át a gyümölcsökig. Ugyancsak kedvezményes, három havi törlesztésre liszt és tésztafélék, továbbá mosó- és tisztálkodási szerek szerezhetők be – magyarázta a nyugdíjasok egyesületének elnöke. Kiemelte, a tagság számára a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben a folyamatos drágulások ellenére is sikerült időben bekészíteni a téli tüzelőt.

Ljubica Alargić elmondta azt is, hogy a tagsági díj egy évre 380 dinár, amit a havi 9000 dinár alatti járandóság esetében eltöröltek.

 

 

Szöveg és fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs