Hírek

Szenttamas.rs

 

Koszorúzás, Októberi díj és köszönőlevelek Szenttamás napján

 

Koszorúzással és a koronavírus-járvány miatt szerényebb ünnepi műsorral emlékeztek meg hétfőn, október 19-én Szenttamás napjára és a város felszabadulására a község politikai pártjai, egyesületei, intézményei és polgárai. Az ünnepség 10 órakor a központi Szabadság-szobornál koszorúzással kezdődött, ahol az önkormányzati delegáció mellett a Községi Képviselő-testület elnöke, a helyi Harcos Szövetség képviselői, a Hrabri borci Háborús Veteránok Egyesülete, továbbá a pártok képviselői rótták le kegyeletüket. Ezt követően megkoszorúzták a Vörös Hadsereg Boris Mihajlovič katonájának emlékművét, majd virágot helyeztek a katona sírjára a helyi pravoszláv temetőben.

Az önkormányzat dísztermében 11 órakor kezdődött a KKT városnapi ülése, amelyen kiosztották az idei Októberi díjat és köszönőleveleket mindazoknak, akik valamilyen módon hozzájárultak az itt élő polgárok és közösségünk előrehaladásához. Radivoj Debeljački polgármester ünnepi beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik akár a munkahelyükön, akár önkéntesként aktívan kivették részüket, és a koronavírus-járvány, valamint a rendkívüli intézkedések ideje alatt támogatták a rászorulókat és az időseket: − Nem szabad elfelejtenünk az egészségügyi dolgozókat, az adományozókat és az önkénteseket, akik minden percben harcoltak családtagjainkért, barátainkért, a szomszédokért stb. Emlékeinkben tovább élnek mindazok a polgártársak, akik a még mindig tartó járvány következtében elhunytak. Szenttamásnak a jövő és a jólét felé kell fordulnia, megőrizve dicső történelmi múltjának emlékeit. Közös célunk, hogy közösségünk tovább haladjon előre, új munkahelyek nyíljanak, hogy határozottan kiálljunk településeink továbbfejlesztése mellett, és realizáljuk mindazokat az infrastrukturális projekteket, amelyek jobb életfeltételeket biztosítanak az itt élő polgároknak.

Hozzátette, arra fókuszáltak, hogy a díjak ezúttal is olyan személyek kezébe kerüljenek, akik mögött komoly eredmények, valamint hosszantartó munka áll, és akik munkájukkal, valamint saját szakterületükön elért eredményeikkel hozzájárultak városunk hírnevének megalapozásához.

A város Októberi díját az idén dr. Horváth Futó Hargita egyetemi tanár kapta több mint két évtizedes kultúraszervezési és értékmegőrzési munkásságáért, valamint Szenttamás kulturális értékeinek népszerűsítéséért. Az újvidéki Magyar Tanszék tanára felszólalásában emlékeztette a jelenlévőket, hogy nagyon büszke őseire, hiszen ők tanították a munkára, a mások iránti tiszteletre, a családi értékekre: − Legyünk büszkék őseinkre, akik nem feltétlenül voltak tanult és módos emberek, de kemény munkájukkal, kitartásukkal lehetővé tették utódaik számára a tanulást. Ők voltak azok, akik felépítették Szenttamást, a templomokat, az iskolákat, az intézményeket.

Az idén a díjak odaítélésével foglalkozó bizottság javaslatára négy köszönőlevél került kiosztásra. Eddigi humanitárius tevékenységéért köszönőlevelet kapott Borivoj Miković, a Naša priča Egyesület és Dragan Krnjetin vállakozó az eddig elért eredményekért és humánus tettekért, valamint a szenttamási Helyi Közösség önkéntesei a koronavírus-járvány ideje alatt fáradtságot nem kímélő tevékenységükért.

Az ünnepi műsoron a városi kórus és a Med i žaoka szavalócsoport szavalói léptek fel.

 

Paraczky László

szenttamas.rs