Hírek

Szenttamas.rs

 

Zöldsalátával Európába?

Két komoly külföldi befektető is járt a napokban Szenttamáson, mindketten az itteni befektetéseket illető feltételekről érdeklődtek. A polgármesteri hivatalban először egy olasz, majd a kínai cég képviselő tárgyaltak a község illetékeseivel, mindkét nagyvállalat  mezőgazdasági, ezen belül is főleg élelmiszeri termékek feldolgozásával foglalkozik.

Az olasz La Linea Verde vállalat tulajdonosai Giuseppe és Domenico Battagliola két hónap alatt másodszor jártak Szenttamáson, és az önkormányzat képviselőivel folytattak tárgyalásokat egy esetleges itteni konyhakertészeti termékeket feldolgozó üzem  kiépítéséről. A vállalkozás egyik legfőbb terméke a zöldsaláta termesztése és feldolgozása, amelyet főleg az olasz és a spanyol piacon értékesítenek.

A két üzletember visszatérése Szenttamásra azt jelenti, hogy az esetleges beruházást illetően jó irányban haladnak a dolgok. Az első látogatást követően az olasz cég vezetői egy szándéknyilatkozatot küldek az önkormányzatnak, amelyben felvázolják, hogy 5 millió eurót ruháznak be egy itteni főzelékfeldolgozó üzem kiépítésébe, emellett több termelővel szerződést kötnek, akiktől majd folyamatosan felvásárolják a termeléshez szükséges nyersanyagot, azaz a nyers élelmiszert.

Fontos kiemelni, hogy a La Linea Verde vállalat egy hónappal ezelőtt már nyitott egy céget Szerbiában ugyanezzel a céllal.

A megbeszéléseket követően Zoran Mladenović szenttamási polgármester a sajtó képviselőinek elmondta, egy nappal korábban a szerb kormányfő kabinettjében tárgyaltak az olasz befektetőkkel, és szerinte az esetleges technikai akadályok, valamint a szaktanulmányok után már semmilyen akadály nem merülhet fel az itteni munkálatok megkezdését illetően.

− Biztos vagyok abban, hogy Szenttamás újra fel fog kerülni arra a térképre, amelyen a főzeléfeldolgozóüzemek vannak feltüntetve. Az olasz vállalat különleges és nagy mennyiségű salátafeldolgozásának kapacitásait nem kell külön reklámozni, hiszen az tény, hogy ezzel egyediek Európában. A befektetés, amely mintegy 150 embernek biztosít azonnali munkát, közel 5 millió eurót tesz ki. Ahogyan értesültünk, a cég a salátából 195 millió euró jövedelmet valósít meg évente, ebből kifolyólag pedig községünkben sok konyhakertészettel, mezőgazdasággal foglalkozó termelőt szeretnének bevonni a zöldsaláta termesztésbe, ami automatikusan új előrehaladási lehetőségeket biztosít. Innentől a dolgok menete nagyban függ tőlünk, pontosabban attól, hogy milyen gyorsan sikerül elrendeznünk a különféle jóváhagyásokat, engedélyeket ahhoz, hogy a „zöld vonal” elkezdje a feldolgozó létesítmények építését és magát a termelést – magyarázta a szenttamási polgármester.

Az újságíróknak Giuseppe Battagliola, az olasz vállalat tulajdonosa is nyiltakozott, aki elmondta, miért esett a választásuk éppen Szenttamásra:

− Különböző okok miatt. Az egyik jelentős ok a település kiváló földrajzi fekvése, emellett nagyon jó minőségű a termőföld, de az önkormányzat kínálta beruházási feltételek is kiválóak. Őszintén szólva, egy külföldi beruházás támogatásánál az adott ország adminsztrációs akadályai is sokban befolyásolják a dolgok alakulását, Szenttamás viszont mindent megtett azért, hogy áthidaljuk ezekez az akadályokat, és kész támogatni bennünket − mutatott rá Giuseppe Battagliola.

Olasz befektetők Szenttamáson 2015. november 13. képek

Olasz befektetők jártak Szenttamáson 2015. november 13.

Paraczky László (Fotó: A. Š.)